• Посилання скопійовано

Зарплата в іноземній валюті: індексація

У жовтні 2021 р. встановили зарплату у доларах США. Виплата відбувається в гривні за курсом НБУ на 1 число місяця. Із жовтня 2021 р. по лютий 2022 р. еквівалент в гривні зріс у зв’язку з зростанням курсу. З березня еквівалент у гривні не змінювався. Який місяць вважається базовим для цілей нарахування індексації - місяць збільшення окладу чи місяць у якому зріст гривневого еквівалента менше суми індексації?

Відповідно до ст. 23 Закону про оплату праці заробітна плата працівників підприємств на території України виплачується у грошових знаках, що мають законний обіг на території України.

Тобто законодавством не заборонено встановлювати оклади в іноземній валюті та прописувати їх у колективному договорі з зазначенням курсу за яким слід здійснювати перерахунок, але виплата самої зарплати має здійснюватися в гривнях.

Мінсоцполітики у листі від 22.08.2013 р. №923/13/84-13 рекомендує брати курс НБУ, що діє на момент нарахування зарплати. Проте, курс може бути встановлено роботодавцем на будь-яку дату, навіть фіксований.

Згідно з п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема, оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (посадовими окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Тобто виплата зарплати працівникам у гривнях, з прив’язкою до іноземної валюти, підлягає індексації.

Так, у п. 5 Порядку № 1078 зазначено, що працівникам підприємств i організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку із зростанням рівня інфляції провадиться у порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче норм, визначених Законом України “Про індексацію грошових доходів населення” та положень цього Порядку.

Як відомо, за загальним правилом, базовим місяцем для проведення індексації є місяць підвищення посадового окладу. А от зменшення посадових окладів, наприклад, у зв’язку зі зміною істотних умов праці, ніяким чином не впливає на зміну базового місяця для проведення індексації.

Тобто індексацію слід проводити залежно від коливання курсу іноземної валюти на дату нарахування/встановлення, залежно від його збільшення.

Тож, базовим місяцем буде місяць в якому відбулося зростання курсу іноземної валюти. А у випадку, якщо курс зростає щомісяця, то, відповідно, змінюється і базовий місяць для нарахування індексації. При зменшенні курсу, у відповідному місяці, зміна базового місяця не відбувається.

Отже, якщо заробітна плата має прив’язку до курсу іноземної валюти на 1 число кожного місяця, то враховуючи, що з жовтня 2021 р. по лютий 2022 р. відбувалося зростання курсу, а з березня курс не змінювався, то лютий 2022 р. буде базовим місяцем для нарахування індексації у березні 2022 р. і в інших місяцях, допоки курс валюти в якомусь місяці не збільшиться.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»