• Посилання скопійовано

Чи відноситься матеріальна допомога, надана всім працівникам, до зарплати?

У зв’язку з воєнним станом підприємство надає матеріальну допомогу всім працівникам. Чи відноситься така допомога до фонду оплати праці?

Чи відноситься матеріальна допомога, надана всім працівникам, до зарплати?

Відповідно до пп. 2.3.3 Інструкції №5, до складу ФОП (фонду оплати праці) включається матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом, крім сум, указаних у п.3.31).

Своєю чергою, згідно з пп. 3.31 Інструкції №5, не включається до складу ФОП матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання.

Як бачимо, критерієм віднесення допомоги до зарплати є кількість працівників, яким надана матеріальна допомога. Якщо надали всім працівникам – це зарплата. Якщо окремим – не зарплата.

Щоправда в пп. 2.3.3 Інструкції №5 наведено ще один критерій – систематичний характер.

Тобто, до ФОП належить тільки та допомога, яка має систематичний характер, і надана всім або більшості працівників.

Якщо допомога несистематична, навіть якщо вона надана всім працівникам, то, на наш погляд, до ФОП вона відноситься не обов’язково.

 

Як розуміти систематичність?

Дивимося, як це питання пояснюється в листі ПФУ від 08.02.2012 р. №2929/03-30:

«Відповідно до підпункту 2.3.3 Інструкції № 5 матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників, у розмірах, передбачених нормативно-правовими актами, або визначена у колдоговорі підприємства, що надається працівникам як за умови подання заяви, так і без неї (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом), відноситься до заробітної плати, як інші заохочувальні та компенсаційні виплати, а отже, є базою для нарахування ЄСВ.

Відповідно до пункту 14 розділу I Переліку №1170, ЄСВ не нараховується на матеріальну допомогу разового характеру, що надається окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами. Тобто допомога була надана у непередбачених (екстрених) випадках, коли необхідність її отримання виникла раптово, за умови подання заяви, а її розмір визначався адміністрацією підприємства. Належність матеріальної допомоги до пункту 14 розділу I Переліку підтверджується змістом заяви особи або змістом наказу, у яких зазначена підстава для надання цієї матеріальної допомоги».

З наведеного випливає, що до ФОП належить та матеріальна допомога, яка виплачується постійно, систематично, у звичайних умовах діяльності підприємства, в розмірі, передбаченому колективним договором чи іншим нормативним документом.

Наприклад, до ФОП належить матеріальна допомога, яка виплачується на оздоровлення згідно колективного договору працівникам, які йдуть у відпустку.

Не належить до ФОП та матеріальна допомога, яка викликана екстреними непередбаченими подіями і роботодавець надає її в розмірі на власний розсуд, а не згідно колективного договору чи іншого подібного документа. 

Наприклад, воєнний стан – це екстрена, непередбачувана подія. Вона не є систематичною. Ця подія призвела до того, що всі українці зазнали якихось втрат. Тому якщо виплачується матеріальна допомога у зв’язку з воєнним станом, вважати її систематичною і елементом ФОП, на наш погляд, немає підстав.

Для отримання такої допомоги працівник пише заяву на ім’я керівника підприємства, в якій просить надати матеріальну допомогу у зв’язку з сімейними обставинами - скрутним матеріальним становищем внаслідок військового стану. Отримані заяви керівник може завізувати, зазначивши на них дозвільний надпис – доручення відповідальній особі підприємства видати матеріальну (нецільову благодійну) допомогу. Але якщо працівників багато, то доречніше на підставі отриманих заяв видати наказ, в якому перелічити всі отримані заяви і дати доручення відповідальній особі підприємства виплатити матеріальну допомогу в такому-то розмірі.

Але податківці можуть мати іншу думку з цього питання. Припускаємо, що податкова не звертатиме уваги на систематичність і зосередиться лише на факті надання допомоги всім працівникам. 

Тому рекомендуємо підприємствам, які не готові сперечатися з податківцями, дотримуватися думки, що розглядувана матеріальна допомога відноситься до ФОП. 

 

Як оподатковується матеріальна допомога?

ПДФО, ВЗ

Незалежно від того, відноситься така допомога до зарплати чи ні, на неї поширюється пільга, встановлена пп. 170.7.3 ПКУ

Тобто, вона не включається до оподатковуваного доходу платника податку у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2022 році – 3470 грн).

Сума перевищення наданої матеріальної допомоги над вказаним розміром у 3470 грн (для 2022 року) включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи, і підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

У додатку 4ДФ як неоподатковувана, так і оподатковувана сума допомоги відображається одним рядком з ознакою доходу «169».

 

ЄСВ

Якщо матеріальна допомога відноситься до ФОП, то на неї нараховується ЄСВ. Якщо не відноситься до ФОП, то ЄСВ не нараховується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»