• Посилання скопійовано

Чи включати доплати за святкові та надурочні при розрахунку середньої зарплати?

Чи потрібно, враховуючи зміни до Постанови №100 з 1 вересня 2021 року, розраховувати середньоденну зарплату за мінусом доплати за святкові дні при підсумованому обліку робочого часу? Як бути з надурочними - теж їх віднімати?

Дійсно, до Постанови №100 внесли деякі зміни щодо правил виплат, які включаються та невключаються при розрахунку середньої зарплати, який набрав чинності 4 вересня 2021 року. Про це ми писали тут та тут.

Проте, дані зміни не стосуються невключення доплат за святкові дні при обчисленні середньої зарплати для розрахунку відпускних працівникам, які працюють за підсумованим обліком робочого часу.

При підсумованому обліку робочого часу працівники працюють згідно з змінними графіками роботи. Тому не дивно, що інколи святковий день припадає на робочий день працівника. При цьому робота у святкові дні за графіком включається до норми робочого часу за обліковий період, установленої на підприємстві (п. 11 Методрекомендацій №138).

Якщо робота у святковий день не була передбачена графіком виходу на роботу, оплата за неї здійснюється в подвійному розмірі годинної тарифної ставки понад оклад. 

Тобто відповідно до ст. 107 КЗпП робота у святковий день оплачується у подвійному розмірі працівникам, які одержують місячний оклад:

  • у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу;
  • в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Згідно з пп. 2.2.4 Інструкції №5 оплата роботи в надурочний час і у святкові та неробочі дні у розмірах та за розцінками, установленими чинним законодавством включається до фонду додаткової заробітної плати.

При обчисленні середньої заробітної плати у всіх  випадках її збереження включаються, зокрема, основна заробітна плата, доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу у святкові дні).

Отже, виплати за святкові дні та надурочні під час обрахунку середньої зарплати для оплати відпусток або компенсації за їх невикористання включаються до розрахунку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»