• Посилання скопійовано

Премії за місяць при розрахунку днів відрядження

У якому розмірі потрібно враховувати премії за місяць для розрахунку середньої зарплати за дні відрядження? Включати в повному об'ємі чи пропорційно відпрацьованим дням, без урахування днів перебування у відрядженні?

Оновленим Порядком №100 встановлено нові правила розрахунку середньої заробітної плати, зокрема, для оплати днів відрядження, а також розподілення премії, яка виплачуються за два місяці або більш тривалий період.

Що стосується премії за місяць, то вони відносяться до тих місяців, за який вони нараховані. Оскільки в запитанні не вказано, як виплачується премія: чи місяць в місяць, чи за попередній місяць, то зазначимо, що при обчисленні середньої заробітної плати премії працівникам за місяць нараховані і виплачені в одному місяці, тобто, наприклад, у січня 2021 р. за січень 2021 р., у грудні 2020 р. за грудень 2020 р., то вони відноситимуться до грудня 2020 р. та січня 2021 р. відповідно.

У випадку, якщо при обчисленні середньої заробітної плати премія за листопад 2020 р., нарахована та виплачена у грудні 2020 р., то її потрібно віднести до листопада 2020 р., а премію за грудень 2020 р., яка буде нарахована і виплачена у січні 2021 р. - до грудня 2020 р. А ось премія за січень 2021 р., що буде нарахована та виплачена у лютому 2021 р. відноситиметься до січня 2021 р. Отже, при розрахунку середньої премія за січень 2021 р. у розрахунок у лютому 2021 р.  ще не ввійде, бо вона не нарахована та не виплачена, в такому разі при розрахунку середньої включається премія лише за грудень 2020 р., а при нарахуванні премії за січень 2021 р. у лютому 2021 р. потрібно буде здійснити перерахунок та доплатити.

Таким чином, премії за місяць, відноситимуться до місяців, за який вони нараховані в повній сумі незважаючи на те, що працівник в цьому місяці знаходився у відрядженні.  Дні роботи у відрядженні теж вважаються відпрацьованими днями.  Розподіляти ж премії за місяць пропорційно відпрацьованим дням не потрібно.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»