• Посилання скопійовано

Звільнення під час відпустки для догляду за дитиною до трьох років

З 18.03.20 р. по 05.05.20 р. працівниці не виплачувалася зарплата через зупинку діяльності. З 06.05.20 р. по 30.09.20 р. працівниця йде у відпустку по вагітності та пологах, а потім у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. 01.09.20 р. підвищився оклад до розміру МЗП. 27.11.2020 р. вона звільняється за власним бажанням. Як розрахувати компенсацію?

Перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення 3-х років, працівниця має право розірвати трудовий договір за власним бажанням (ст. 38 КзпП), а також за згодою сторін (п. 1 ст. 36 КзпП), крім випадку повної ліквідації підприємства, коли звільнення допускається з обов’язковим працевлаштуванням.

Переривати таку відпустку працівнику і виходити на роботу перед звільненням не потрібно. Тому що дату звільнення визначено в наказі відповідно до заяви працівника.

Абзацом 6 п. 2 Порядку № 100  передбачено, що час, протягом якого працівник згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду. 

До таких поважних причин належать, зокрема, період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років та зупинення діяльності на період карантину.

Період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не враховується до стажу, що дає право на дні щорічної основної відпустки, відповідно і на дні, що підлягатимуть компенсації.

Отже, дні, на які було призупинено діяльність, а також дні перебування працівника у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років виключається із загальної кількості календарних днів, яка візьме участь у розрахунку компенсації за невикористану відпуску.

Відповідно до п. 2 Порядку № 100, для виплати компенсації за невикористану відпустку береться заробіток за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати такої компенсації. 

У випадку, що розглядається розрахунковим періодом буде листопад 2019 - жовтень 2020 р., де із загальної кількості календарних днів (366) потрібно виключити 14 к.д. зупинення діяльності (18.03.2020 р. - 05.05.2020 р.), 58 к.д. відпустки для догляду за дитиною до 3-х років (01.10.2020 р. - 27.11.2020 р.) та 11 (святкових та неробочих днів). Тут  потрібно проконтролювати святкові дні, щоб запобігти їх подвійному виключенню із розрахункового періоду. Тому що на час зупинення діяльності (1 травня) та час перебування працівника у відпустці для догляду за дитиною (14 жовтня), їх потрібно зняти (повернути (2 к.д.)), оскільки вони вже включені в 11 святкових днів. Тобто в результаті потрібно відняти не 11 святкових к.д., а лише 9 святкових к.д. (11-2).

Нормами абз. 1 п. 10 Порядку № 100, передбачено, що у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, застосовується коефіцієнт їх підвищення.

Коефіцієнт коригування розраховується як співвідношення суми окладу (ставки) після і до зростання (підвищення). 

Тобто, якщо у розрахунковому періоді працівнику була нарахована заробітна плата (включаючи премії, індексацію й інші виплати), то вони враховуються при розрахунку компенсації, а ось при визначенні коефіцієнта, на який корегуватиметься зарплата - участь братиме лише оклад. 

Оскільки, в розрахунковому періоді (листопад 2019 р. - жовтень 2020 р.) оклад (який підвищився у вересні 2020 р.) не нараховувався працівниці, бо вона перебувала у відпустці по вагітності та пологам (немає відпрацьованих робочих днів), то при розрахунку компенсації за невикористану відпустку, коефіцієнт підвищення окладів не застосовується. А застосування коефіцієнта коригування до страхових виплат законодавством не передбачено.

Працівниці при остаточному розрахунку під час звільнення буде нарахована тільки компенсація за невикористану щорічну відпустку виходячи з фактичного доходу без застосування коефіцієнта підвищення окладу. Оскільки працівниця звільняється не виходячи з цієї відпустки, та відпрацьованих днів, а отже, й заробітної плати, нарахованої за відпрацьований час, немає, то це означає, що і доплати до мінімальної заробітної плати не буде.

Розрахувавши компенсацію, не забуваємо утримати ПДФО та ВЗ і відобразити їх у формі №1ДФ, а також нарахувати ЄСВ та подати таблиці 5 та 6 Звіту з ЄСВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»