• Посилання скопійовано

Чи можна виплачувати зарплату в останній робочий день поточного місяця?

Чи можна встановити датою виплати авансу 16 число, а зарплати 31 (30, 29,28) число поточного місяця?

Слід зауважити, що така ситуація поширена серед бюджетних установ і цілком вписується у строки, визначені трудовим законодавством. Потреба провести виплату зарплати не пізніше останнього числа місяця обумовлена необхідністю уникнути в місячній звітності бюджетних установ кредиторської заборгованості з оплати праці.

Тож, доволі часто бюджетні установи проводять виплату авансу 15 (16) числа, а зарплату — в останній робочий день місяця (31, 30, 29 або 28).

Зважаючи на те, що перша половина місяця закінчується 15 числа, бухгалтер може нарахувати, а отже, і виплатити зарплату за першу половину відпрацьованого місяця. Не вважатимуть порушенням і ситуацію, коли 15 (16) число припаде на вихідний, бо тоді аванс виплатять напередодні — 14 числа. Адже законодавство вимагає зміщувати в такому разі дати виплати авансу, а 14 число буде останнім робочим днем у першій половині місяця, за яку й виплачують аванс.

Водночас, виплата авансу 15 (16) числа, а зарплати за другу половину місяця, як правило, 30 або 31 числа, не порушує дозволеного проміжку між ними в 16 календарних днів. А щодо вимоги про виплату зарплати не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата, то, на нашу думку, виплата її раніше такого проміжку часу не буде порушенням трудового законодавства також і у випадку з небюджетними підприємствами. 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»