• Посилання скопійовано

Працівник йде у відпустку після дати, з якої було підвищено оклади: чи потрібно коригувати відпускні?

Підвищення окладів відбулося з 1 січня 2020 року,перед цим підвищення окладів було 1 січня 2019 року. Працівника прийнято на роботу 14 січня 2019 року, в січні 2020 року йде у щорічну відпустку. Чи треба застосовувати коригуючий коефіцієнт, якщо при нарахуванні береться нарахована зарплата за період лютий 2019 р. - грудень 2019 р.?

Згідно з п. 10 Порядку № 100,  у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення. На госпрозрахункових підприємствах і в організаціях коригування заробітної плати та інших виплат провадиться з урахуванням їх фінансових можливостей.

Виходячи з відкоригованої таким чином заробітної плати у розрахунковому періоді, за встановленим у п. 6, 7 і 8 розділу IV Порядком визначається середньоденний (годинний) заробіток. У випадках, коли підвищення тарифних ставок і окладів відбулось у періоді, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток, за цим заробітком здійснюються нарахування тільки в частині, що стосується днів збереження середньої заробітної плати з дня підвищення тарифних ставок (окладів).

Таким чином, коригування провадиться в двох випадках :

  • підвищення окладів відбулося в періоді, за який здійснюється  розрахунок  середньої зарплати;
  • підвищення окладів відбулося під час перебування працівника у відпустці (в цьому разі коригуються нараховані відпускні з дня підвищення окладу).

Отже, якщо підвищення окладів відбулося 1 січня 2020 року, а працівник йде у відпустку після 1 січня, вже нараховані відпускні коригуванню не підлягають. Також не коригуються виплати, які беруть участь в розрахунку середньої зарплати, оскільки протягом періоду підвищення окладів не відбувалося.

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»