• Посилання скопійовано

Відображення сумісництва у таблиці 5 звіту з ЄСВ

Чи необхідно відомості про укладення та розірвання трудових договорів за внутрішнім сумісництвом відображати у таблиці 5 звіту з ЄСВ? Яка відповідальність за неподання таких даних?

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом (п. 1 Положення № 43).

Частиною 3 ст. 24 КЗпП передбачено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення фіскального органу про прийняття працівника на роботу.

Дата прийому працівника зазначається  також у таблиці 5 Звіту за формою № Д4, сформованого за той місяць, на який припадає дата прийому особи на роботу.

Пунктом 8 розд. IV Порядку №435  зазначено умови відображення в таблиці 5 відомостей про застрахованих осіб. Передбачається, що в таблиці 5 зазначаються особи, з якими було укладено або розірвано трудовий договір. Обмежень щодо відображення в таблиці 5 внутрішнього сумісництва Порядком №435 не передбачено.

Для відображення інформації про прийом на роботу або звільнення сумісника в графі 7 таблиці 5 необхідно зазначати категорію особи «2» — наймані працівники (без трудової книжки).

У повідомленні про прийняття працівника на роботу згідно з постановою КМУ №413 роботодавець зазначає відомості про осіб, яких прийнято на роботу як на основне місце роботи (наймані працівники з трудовою книжкою), так і на місце роботи за сумісництвом (наймані працівники без трудової книжки).

Тож, однозначно слід відображати у таблиці 5 звіту з ЄСВ прийнятих як за зовнішнім сумісництвом, так і за внутрішнім.

Відповідальним за правильність заповнення звіту за формою № Д4 є роботодавець (п. 15 розділу ІІ Порядку № 435).

Згідно зі ст. 26 Закону про ЄСВ та ст. 1651 КпАП посадові особи платників єдиного внеску, фізичні особи — підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, несуть адміністративну відповідальність за:

  • порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати єдиного внеску;
  • неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску;
  • подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі, інших відомостей, передбачених Законом про ЄСВ.

Якщо роботодавцем самостійно здійснюється коригування недостовірних відомостей (крім сум єдиного внеску), адміністративна відповідальність, у тому числі за подання недостовірних відомостей, фіскальними органами не застосовується.

Проте у разі виявлення за результатами перевірки платника подання недостовірних відомостей фінансові санкції та притягнення до адміністративної відповідальності фіскальними органами застосовуються.

 

Порушення

Хто несе 
адміністративну 
відповідальність

Адміністративна відповідальність

Підстава

у разі вчинення 
правопорушення 
вперше

у разі повторного 
вчинення протягом року одного і того самого 
правопорушення

Неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску або подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі загально­обов’яз­кового державного соціального страхування, іншої звітності та відомостей, передбачених Законом про ЄСВ

Посадові особи підприємств, фізичні особи —підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність

Від 30 
до 40 
НМДГ 
(від 510 до 680 грн)

Від 40 
до 50
НМДГ 
(від 680 до 850 грн)

Частина перша ст. 26 Закону про ЄСВ, ст. 1651КпАП


Якщо буде  проведено скасування раніше поданих відомостей про трудові відносини з внутрішніми сумісниками у таблиці 5 Звіту ЄСВ, то це означає, що є факт неподання звітності і може застосовуватися штрафна санкція (див вище). Тим паче, що теперішні подані дані є достовірними, тож вважаємо, що їх скасовувати не потрібно, аби не наразитися на адмінвідповідальність.

Швидше за все це проблема з програмою ПФУ, яка не розуміє категорії осіб (1,2). Для вирішення проблеми слід звертатися для вирішення проблеми до розробників програмного забезпечення, спеціалістів ДПС.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»