• Посилання скопійовано

Чи можна оплатити лікарняний працівнику за місцем роботи на підприємстві, якщо він виписаний на ФОПа?

Директор підприємства (основне місце роботи) надав лікарняний листок на 5 днів (далі продовжує хворіти), виписаний на ФОП, оскільки директор також зареєстрований як ФОП. Лікарняний виправляти відмовився. Чи є право нараховувати лікарняний за основним місцем роботи на підставі копії лікарняного. Чи має бути за власний рахунок?

Листок непрацездатності є підставою не лише для звільнення працівника від роботи, а й для отримання ним лікарняних та декретних від роботодавця. Тож роботодавець має добре знати, як цей документ складається. 

Порядок і умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх видачі встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я (МОЗ), за погодженням з ФСС (ч. 1 ст. 31 Закону №1105). Але й досі залишається чинною форма листка непрацездатності, затверджена спільним наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, ФСС від НВВ від 03.11.2004 р. №532/274/136-ос/1406. Цим же наказом затверджена і Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності (далі – Інструкція №532).

Виданий і заповнений лікарем відповідно до Інструкції №532 листок непрацездатності є підставою для оплати періоду тимчасової непрацездатності, призначення допомоги по вагітності та пологах за основним місцем роботи, а в разі роботи за сумісництвом – підставою є копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи. Крім цього, листок непрацездатності, як багатофункціональний документ, є підставою для звільнення від роботи у зв'язку з непрацездатністю (п. 1 Інструкції №532).

Лицьовий бік бланку ЛН заповнюється лікуючим лікарем або молодшим медичним працівником з медичною освітою. Зворотний бік бланку ЛН заповнюється за місцем роботи застрахованої особи. Записи в ЛН здійснюються розбірливим почерком, без помарок, синім, фіолетовим або чорним чорнилом.

Насамперед заповнюється корінець ЛН. Підкреслюється слово "первинний" або "продовження", у разі продовження ЛН зазначається номер попереднього. Указуються: прізвище, ім'я та по батькові (повністю) непрацездатного та місце його роботи (назва підприємства, установи, організації), дата видачі ЛН (цифрою вказується число, після чого літерами - назва місяця, цифрою зазначається рік), прізвище лікаря, який видав ЛН, номер медичної карти амбулаторного чи стаціонарного хворого, підпис одержувача у графі "Підпис одержувача".

Також тут ми зазначали, що назва на лицьовому боці листка тимчасової непрацездатності (зазначена лікарем зі слів працівника) та зворотному повинні співпадати.

 

Коли лікарняний можна оплатити на підставі копії листка непрацездатності? 

У п. 30 Порядку №1266 зазначено, що якщо на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумісництвом, обчислення середньої заробітної плати здійснюється роботодавцями-страхувальниками окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом. Розрахунковий період у такому разі визначається за кожним місцем роботи окремо.

Нагадаємо, що лікарняні в такому випадку надаються на підставі:

  • копії виданого в установленому порядку листка непрацездатності, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою за основним місцем роботи,
  • довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи.

Якщо особа працює на кількох роботах за сумісництвом, додатково додаються довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом.

Отже, листок тимчасової непрацездатності, який заповнений на ФОПа, не може бути оплачений за основним місцем роботи працівника на підставі копії листка тимчасової непрацездатності. 

Разом з цим, директор може отримати виплату лікарняних від ФСС ВПТ як ФОП. Про отримання ФОПом коштів від ФСС читайте тут>> 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»