• Посилання скопійовано

Розрахунки онлайн у відрядженні корпоративною або власною карткою: чи не порушує це законодавство?

Чи може директор, який перебуває у відрядженні за кордоном, купувати онлайн квитки, оплачувати готель тощо? Чи можна здійснювати оплату на Інтернет-сайті відповідної компанії-продавця, який є нерезидентом, з оплатою корпоративною або власною карткою?

Запитання:

Чи може директор, який перебуває у відрядженні за кордоном, купувати онлайн квитки, оплачувати готель тощо (наприклад, німецької залізниці або онлайн квитків на літак, бронювати та оплачувати готель через Booking.com)? Чи можна здійснювати оплату на Інтернет-сайті відповідної компанії-продавця, який є нерезидентом, з оплатою корпоративною або власною карткою? Чи не порушує це валютного законодавства та порядку розрахунків з нерезидентами? Як документально оформити та відобразити в обліку придбання квитків працівником та відшкодування витрат підприємством-роботодавцем?

 

Відповідь:

Відповідно до пп. 170.9.1 ПКУ не є доходом платника податку – фізособи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, а саме, на проїзд (у т. ч. перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у т. ч. на орендованому транспорті), оплату вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни), на найм інших жилих приміщень, оплату телефонних розмов, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в'їзд (віз), обов'язкове страхування, інші документально оформлені витрати, пов'язані з правилами в'їзду та перебування у місці відрядження, в тому числі будь-які збори і податки, що підлягають сплаті у зв'язку із здійсненням таких витрат.

Зазначені витрати не є об'єктом оподаткування ПДФО лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат у вигляді транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у т. ч. електронних квитків за наявності посадкового талона, якщо його обов'язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту, та розрахункових документів про їх придбання за всіма видами транспорту, в т. ч. чартерних рейсів, рахунків, отриманих із готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення та проживання фізичної особи, в тому числі бронювання місць у місцях проживання, страхових полісів тощо.

За відсутності зазначених відповідних підтвердних документів, сума добових включається до оподатковуваного доходу платника податку.

ДФС в ІПК від 15.06.2017 р. №649/6/99-99-13-02-03-15/ІПК повідомляє, у разі якщо підприємство не фінансується за рахунок бюджетних коштів, то суми відшкодованих витрат на проїзд не є об'єктом оподаткування ПДФО лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат, зокрема, у вигляді електронного квитка на проїзд повітряним транспортом за умови надання посадкового талона та розрахункового документа про його придбання.

ДФС в ІПК від 30.11.2018 р. №5048/6/99-99-13-02-03-15/ІПК повідомляє, якщо оплата вартості проживання, проїзду фізичних осіб (працівників) тощо під час відрядження здійснюється одною фізособою (працівником) від імені та за рахунок юридичної особи (роботодавця) з використанням корпоративної платіжної картки, то сума понесених витрат не вважається додатковим благом такого працівника, оскільки під час відрядження ним виконуються обов'язки трудового найму.

Такі розрахунки корпоративною карткою прирівнюються до підзвітних коштів та відображаються в обліку проведенням ДТ 372 КТ 313

Згідно з п. 15 розд. V Положення №705, переказ між еквайрами і суб'єктами господарювання за операціями з використанням електронних платіжних засобів, здійснених резидентами і нерезидентами на території України, у т. ч. через мережу Інтернет, здійснюється виключно в гривнях.

Під час здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів у сфері електронної комерції та системах дистанційного обслуговування дозволяється формування в електронній формі документа за операцією з використанням електронного платіжного засобу за умови доставки його користувачу (абз. 5 п. 3 розд. VII Положення №705).

Нормами п. 4 розд. VII Положення №705 передбачено, що документи за операціями з використанням електронних платіжних засобів мають статус первинного документа та можуть бути використані під час урегулювання спірних питань користувачу.

Разом з тим, п. 3 Положення НБУ №5, передбачено, що норми цього Положення не регулюють правовідносини з електронними грошима.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Голова благодійної організації та працівники без зарплати
    Голова благодійної організації не отримує зарплату. Якими документами це оформити? Як оформити працівників без нарахування зарплати? Чи можна укласти з ними договори на надання послуг, як з ФОП? На якій групі ЄП може бути такий ФОП?
    Сьогодні 13:273
  • Виплата компенсації відпустки, якщо працівник був відсутній з нез’ясованих причин
    Працівник не працював з березня 2022 р., весь цей час перебуває за кордоном, не писав заяв на відпустку без збереження зарплати, тому в табелі зазначали «НЗ». Зараз він передав заяву на звільнення. Як нараховувати компенсацію при звільненні і чи потрібно її нараховувати взагалі?
    Сьогодні 11:0714
  • Період для обчислення відпускних у 2024 році
    У березні 2024 року працівник йде у відпустку за попередні роки (не звільняється), використовуючи дні, набуті до 2023 року. Як при розрахунку обчислювати середню зарплату: за останні 12 місяців чи з виплат, нарахованих у 2023 році (з 01.01.23 по 31.12.23 рр.)?
    15.03.20241 898
  • Компенсація працівнику вартості спецодягу
    Працівник підприємства 2 березня 2024 року придбав за власний кошт спецодяг для себе (медичний костюм). Чек ПРРО надав в бухгалтерію 12 березня 2024 року. Чи може підприємство відшкодувати працівнику кошти на придбання одягу і в який термін? Які документи треба оформлювати?
    15.03.2024293
  • Право батьків на податкову знижку на навчання дитини
    Чи має право мати (за контрактом – платник за навчання) на податкову знижку за навчання сина, студента денної форми, який у 2023 році почав офіційно працювати та отримувати зарплату за неповний робочий день, у 2023 році зареєстрований ФОПом та отримує дохід від підприємницької діяльності?
    14.03.202455