• Посилання скопійовано

Умови преміювання та документальне оформлення виплати премій працівникам

Щомісяця виплачується премія працівникам, але у різному розмірі. Як можна оформити це документально? Підприємство видавало щомісяця наказ на премію за підсумками місяця. Можливо цього недостатньо?

 В чинному законодавстві є два визначення терміну «премія», а саме:

  • премія – це основний вид додаткової, понад основну заробітну плату, винагороди, яка виплачується працівникам за результатами їхньої трудової діяльності та виробництва в цілому за показниками та умовами оцінки цих результатів, визначеними підприємством (Методичні рекомендації №23);
  • премія – основний, найбільш ефективний стимулюючий виробничу, підприємницьку, торговельну або комерційну діяльність від додаткової, понад основну, заробітної плати, яка виплачується за поліпшення основних показників колективної та індивідуальної праці працівників, а також кінцевих загальних результатів виробничої, підприємницької, торговельної або комерційної діяльності (Методичні рекомендації №186).

 

Документальне оформлення

Підприємствам надано право самостійно визначати умови та розміри преміювання. У випадку наявності колективного договору на підприємстві, всі питання, пов’язані з преміюванням працівників, можуть бути передбачені прямо в ньому, або регулюватися окремим положенням про преміювання, яке є складовою частиною чинної на підприємстві системи оплати праці. Як правило, положення про преміювання є додатком до колективного договору.

У разі відсутності колективного договору, про преміювання працівників може зазначатися:

  • в окремому положенні про преміювання, затвердженому наказом керівника підприємства погодженому з первинною профспілковою організацією (її представником), а в разі відсутності  - з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективним органом;
  • в одному з розділів чинного на підприємстві положення про оплату праці;
  • в контракті чи трудовому договорі.

Не виключається можливість надання премій без наявності будь-яких положень про них, а лише згідно з наказом керівника.

 

Види премій

Залежно від певних критеріїв та показників премії діляться на такі види:

 

1. За періодичністю виплати:

  • систематичні – виплачуються щомісяця, щокварталу, раз на півроку;
  • разові – виплачуються, як правило, безвідносно, один раз, а також це можуть бути премії до ювілейних і пам’ятних дат та інші, з нагоди свят.

 

2. За зв’язком із виробничою діяльністю:

  • виробничі – виплачуються за виконання виробничих показників або трудових обов’язків;
  • невиробничі – не пов’язані з виробничими показниками та виплачуються, переважно, до ювілейних і пам’ятних дат та з нагоди свята.

 

3. За формою виплати:

  • грошові – виплачуються у грошовій формі;
  • негрошові (матеріальні)  - виплачуються в негрошовій формі (путівки, подарункові сертифікати, побутова техніка та інше).

 

4. За способами нарахування:

  • індивідуальні – виплачуються конкретним працівникам;
  • колективні – виплачуються за колективну працю окремому структурному підрозділу підприємства (бригаді, дільниці, відділу та ін).

 

5. За методом нарахування:

  • абсолютні – виплачуються в певній визначеній колективним договором сумі;
  • відносні – виплачуються у відсотках від тарифної ставки, окладу чи заробітної плати. Розмір відсотків встановлюється в рішенні про виплату.

 

Умови преміювання

Умови преміювання мають вирішальне значення у преміюванні, їх виконання є юридичною підставою для нарахування премії працівнику або колективу в цілому. Нечітко сформульовані умови преміювання, неправильно вибрані показники можуть призвести до негативних наслідків.

Для цього в положенні про преміювання слід поділити умови та показники преміювання на основні та додаткові:

  • основними слід вважати показники та умови, досягнення яких має вирішальне значення для виконання завдань, поставлених перед колективом або окремим працівником;
  • додаткові показники та умови преміювання повинні стимулювати інші, менш значущі аспекти трудової діяльності.

Це робиться для того, щоб у разі невиконання основних показників працівник мав право на отримання премії (у зменшеному розмірі) за додатковими показниками. Та, якщо працівник перевиконує основні або додаткові показники, розмір премії за ними можна збільшити.

У положенні про преміювання, як правило, передбачається:

  • якщо протягом періоду, за який виплачується премія, працівник виконав показники і повністю відпрацював робочий час, премія йому має виплачуватися повністю;
  • якщо працівник частину періоду, за який виплачується премія, не працював, то премія виплачується пропорційно відпрацьованому часу, такі умови повинні бути зазначені в положенні про преміювання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»