• Посилання скопійовано

Премії працівникам у неприбутковій організації

Чи може неприбуткова організація виплачувати премію своїм працівникам?

Прямої відповіді на це запитання у нормах чинного законодавства не передбачено.

Як випливає з листа ДФС від 15.12.2017 р. №3018/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, відповідно до пп. 133.4.1 ПКУ неприбутковою організацією є підприємство, яке одночасно відповідає таким вимогам:

  • організація утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
  • установчі документи організації (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб;
  • установчі документи організації (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юрособи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Положення цього абзацу не поширюється на об'єднання та асоціації ОСББ;
  • організація внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Обов’язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ).

Тобто доходи (прибутки), отримані неприбутковою організацією від будь-якої діяльності, мають використовуватися виключно на реалізацію її статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

Відповідно до п. 1.3 Інструкції №5, до Фонду оплати праці включаються нарахування найманим працівникам у грошовій та натуральній формі за відпрацьований та невідпрацьований час, який підлягає оплаті, або за виконану роботу незалежно від джерела фінансування цих виплат, та складається з Фонду основної заробітної плати, Фонду додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Пунктом 2.3.2 Інструкції № 5 передбачено, що до складу Фонду заробітної плати, а саме до інших заохочувальних та компенсаційних виплат, включаються, зокрема, винагороди та заохочення, що здійснюються раз на рік або мають одноразовий характер.

Зокрема:

  • одноразові заохочення, які не пов'язані з конкретними результатами праці;
  • винагороди за підсумками роботи за рік, щорічні винагороди за вислугу років (стаж роботи);
  • премії, що виплачуються у встановленому порядку за спеціальними системами преміювання, виплачені відповідно до рішень уряду;
  • премії за сприяння винахідництву та раціоналізації, створення, освоєння та впровадження нової техніки і технології, введення в дію в строк і достроково виробничих потужностей й об'єктів будівництва, своєчасну поставку продукції на експорт та інші;
  • премії за виконання важливих та особливо важливих завдань.

Крім того, пп. 2.3.3 Інструкції №5 встановлено, що до складу Фонду заробітної плати включається матеріальна допомога, яка має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом, крім сум, указаних у п. 3.31).

Таким чином, виплати працівникам, які включаються до Фонду заробітної плати, не є розподілом прибутку організації та можуть здійснюватися нею в статусі неприбуткової.

Проте ми вважаємо, що слід звернути увагу на те, що в кожній ІПК зазначається: «Відповідно до п. 52.2 ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію».

А також бентежить той факт, що в «ЗІР» на схоже запитання є така відповідь: «Щодо порушеного питання пропонуємо Вам звернутися до органів ДФС для отримання індивідуальної податкової консультації відповідно до ст. 52 ПКУ, оскільки відповідь можна надати лише розглядаючи кожен конкретний випадок окремо із здійсненням аналізу документів конкретної організації».

Отже, для отримання остаточної відповіді про те, як саме слід діяти такому підприємству у конкретному випадку, рекомендуємо звернутися до ДФСУ за наданням ІПК саме для цього підприємства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»