• Посилання скопійовано

Приведення у відповідність назв посад згідно з Класифікатором професій

Чи можна у трудову книжку записати такі назви посад, як «Випусковий редактор», «Завідувачка редакції», «СММ-менеджер»? Який варіант запису буде правильним згідно з Класифікатором професій?

Назви посад у штатному розписі мають відповідати Класифікатору професій ДК 003:2010.

Класифікатор професій – це нормативно правовий документ, який легалізує професійні назви робіт. Він має застосовуватися державними органами та всіма суб’єктами господарювання під час запису про роботу у трудові книжки працівників. Ця вимога міститься як у класифікаторі професій, так і в Інструкції про порядок ведення трудових книжок №58.

Усі професії у Класифікаторі згруповані за галузевими угрупованнями (групами, підкласами, класами, підрозділами, розділами). Коди угруповань, як і коди професійних назв, відповідають міжнародним стандартам.

При обранні назви посади слід враховувати класифікаційні угрупування, які сформовано у 9 розділів:

  • Розділ 1. Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі);
  • Розділ 2. Професіонали;
  • Розділ 3. Фахівці;
  • Розділ 4. Технічні службовці;
  • Розділ 5. Працівники сфери торгівлі та послуг;
  • Розділ 6. Кваліфіковані робітники сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства;
  • Розділ 7. Кваліфіковані  робітники з інструментом;
  • Розділ 8. Робітники з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин;
  • Розділ 9. Найпростіші професії.

Складається кожен розділ з опису, класифікації професій і покажчика професійних назв робіт з кодами професій (додаток А).

За допомогою розділу «Класифікація професій» можна визначити вид економічної діяльності, до якого належить та чи інша професія. Додаток А є обов’язковим до використання та містить кодування професій.

Посади, такі як заступник, помічник та інші формуються на підставі додатків А та В «Похідні слова до професій (професійних назв робіт)». Наприклад, з додатка А обирається професійна назва роботи («Головний бухгалтер»), а з додатка В – похідне слово заступник й утворюється посада «Заступник головного бухгалтера».

Подвійні професійні назви робіт, які не передбачені Класифікатором професій, використовуватися не можуть. 

Щодо посад, зазначених у запитанні, а саме: «Завідувачка редакції», зазначимо, що в Класифікаторі професій і посад міститься назва посади «Завідувач редакції», КОД КП 1229.7, КОД ЗКППТР 22051.

Посада «Редактор випусковий» у Класифікаторі професій та посад не міститься, тож рекомендуємо замінити її на  «Редактор відповідальний» КОД КП 2451.2, КОД ЗКППТР 24556 або «Редактор науковий» КОД КП 2451.2, КОД ЗКППТР 24553, або ж «Редактор технічний» КОД КП 2451.2, КОД ЗКППТР 24562.

Або, як варіант, можете обрати на Ваш розсуд з того переліку, що міститься у Класифікаторі професій залежно від потреб підприємства. 

Такої посади, як «СММ-менеджер» у Класифікаторі теж немає. Отже, можна замінити цю посаду на «Фахівець з методів розширення ринку збуту (маркетолог)» КОД КП 2419.2.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Бухгалтер у Громадській організації
    Бухгалтер працює на 2/3 ставки у ФОП. Як оформити роботу цього бухгалтера в громадській організації, яка фінансується за рахунок грантів: на 0,5 ставки чи на повну ставку?
    03.05.20246
  • Прийняття 16-річного підлітка на роботу та перерахунок зарплати іншій особі
    Чи можна прийняти на роботу на неповний робочий день підлітка 16 років, у якого є свідоцтво про народження та ІПН, але немає паспорта. ЄСВ доплачувати до МЗП? Чи можна написати заяву, щоб заробітну плату перераховували іншому працівнику?
    03.05.202414
  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202455
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.2024107
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024491