• Посилання скопійовано

Обчислення лікарняних особі, яка надає послуги за договором ЦПХ

Фізособа 1,5 місяці надавала послуги за договором ЦПХ (строк дії договору 3 місяці). Як розрахувати суму лікарняних по вагітності та пологам в такому випадку?

З жовтня 2017 р. особи, які виконують роботи або надають послуги за цивільно-правовими договорами, мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Однак Порядок №1266 не містить роз’яснень щодо того, як проводити розрахунок суми лікарняних особам, які працюють за договором ЦПХ. У листі від 17.12.2017 р. №571/0/86-17/218 Мінсоцполітики надавало рекомендацію, за якою обчислення середньоденного доходу для розрахунку страхових виплат особам, які працюють на умовах цивільно-правового договору, може здійснюватися відповідно до абз. 1 п. 2 та п. 3 Порядку № 1266  за місцем здійснення діяльності на умовах цивільно-правового договору, під час дії якого настав страховий випадок.

За п. 2 Порядку №1266 сума страхових виплат застрахованій особі та оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється шляхом множення суми денної виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) залежно від страхового стажу, якщо його наявність передбачена законодавством, на кількість календарних днів, що підлягають оплаті.

Роз’яснення щодо визначення страхового стажу ми наводили тут>>

А у п. 3 Порядку №1266 наводиться порядок розрахунку середньоденної заробітної плати, за яким середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований ЄСВ на кількість календарних днів зайнятості (відповідно до видів страхування - період перебування у трудових відносинах, а також виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами.

Окрім цього, зверніть у вагу, що наведеному вище листі Мінсоцполітики зазначають, що такий розрахунок має здійснюватись після подання звітності щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за місяці розрахункового періоду. То ж якщо підприємство ще не здійснювало нарахування суми винагороди за ЦПХ та відповідного відображення таких сум у звітності з ЄСВ розраховувати суму допомоги не можна. Тут вбачається два виходи з ситуації:

1) складання проміжного акту виконаних робіт за відпрацьований період до настання страхового випадку і відображення відповідних сум у звітності. На підставі цих даних і здійснювати розрахунок;

2) якщо акт буде складено лише після закінчення договору, то відповідно розраховувати суму допомоги необхідно тільки після того як такий дохід буде нараховано і відображено у звітності за актом.

При цьому чіткого механізму розрахунку середньоденної заробітної плати у випадку виконання робіт особою за договором ЦПХ не передбачено. То ж вважаємо, що правильним варіантом буде розділити пропорційно розраховану частину доходу, що передбачена за договором ЦПХ, на календарну кількість днів з дня укладання такого договору. Далі розрахувати суму страхових виплат шляхом множення кількості днів тривалості лікарняного листка на розраховану суму середньоденного заробітку.

Також варто звернути увагу на ч. 2 ст. 26 Закону №1105, за яким сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду, та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

На нашу думку, ця норма буде застосовуватись і при розрахунку допомоги по вагітності та пологам особі, що працює за договором ЦПХ, адже виключень щодо таких осіб у Законі №1105 не міститься. Тож варто порівняти розраховану фактичну суму допомоги із розрахунком такої допомоги, що обчислений виходячи з мінімальної заробітної плати, і застосувати ту величину допомоги, яка виявиться більшою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    Сьогодні 14:2130
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202419
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024344
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202426
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024360