• Посилання скопійовано

Види відпусток для працівника з інвалідністю

На які види відпусток має право працівник з інвалідністю?

Особам з інвалідністю I і II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а особам з інвалідністю III групи — 26 календарних днів.

А от інваліди ІІІ групи мають право на щорічну відпустку за загальними правилами не менше 24 к. д.

За ст. 16-2 Закону про відпустки учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надається додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік.

До того ж за ст. 25 Закону про відпустки особи з інвалідністю III групи мають право на відпустку без збереження зарплати тривалістю до 30 календарних днів щорічно, а особи з інвалідністю I та II груп — тривалістю до 60 календарних днів щорічно.

Право на кількість днів щорічної відпустки для особи з інвалідністю такий працівник отримає з моменту встановлення йому інвалідності (тобто за минулі роки), навіть якщо документи про це працівник надає значно пізніше. Про це зазначає Мінпраці в листі від 29.12.2015 р. №774/13/116-15.

Тобто якщо працівник працює на підприємстві, наприклад, з 2011 року та надав роботодавцеві довідку МСЕК у 2017 році, де зазначено, що йому встановлена інвалідність II групи з 2002 року, підприємство має гарантувати такому працівнику надання встановлених законодавством 30 календарних днів щорічної відпустки з дня укладення трудового договору, незважаючи на обставини, за яких бухгалтерія (відділ кадрів) підприємства не мала документа (довідку МСЕК), що підтверджує інвалідність працівника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»