• Посилання скопійовано

Чи можливо працювати повний робочий день та при цьому не втратити допомогу при народженні дитини?

З 15.05.2018 р. працівницю прийняли на роботу на повний робочий день. Згодом з’ясувалося, що на попередній роботі вона перебувала у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років, термін якої спливає 20.12.2018 р. Чи позбудеться вона на період з 15.05.2018 до 20.12.2018 р. допомоги по догляду за дитиною, оскільки працює повний робочий день?

Запитання: З 15.05.2018 р. працівницю прийняли на роботу на повний робочий день. З попереднього місця роботи вона звільнилась з 25.04.2018 р. У процесі роботи з’ясувалось, що вона на попередній роботі перебувала у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років, термін якої спливає 20.12.2018 р. 

Чи позбудеться ця працівниця на період з 15.05.2018 до 20.12.2018 р. допомоги по догляду за дитиною, оскільки вона працює повний робочий день? Чи доречно перевести її на 0,5 ставки, щоб зберегти 860 грн щомісячних виплат?

 

Відповідь:

Із 01.07.2014 р. були внесені зміни до порядку нарахування та виплати допомоги при народженні — два види допомоги (при народженні дитини та з догляду до трирічного віку) були об’єднані в один (Закон «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27.03.2014 р. № 1166-VII; Закон № 1166).

Із 01.01.2015 р. Закон про відпустки (ч. 3 ст. 18) і КЗпП (ч. 8 ст. 179) були приведені у відповідність до Закону про допомогу сім’ям з дітьми (Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих положень соціальної політики» від 15.01.2015 р. №120-VIII). Вилучено норму про те, що у разі, якщо отримувач допомоги працевлаштовується на неповний робочий день чи працює вдома, перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років, продовжує отримувати матеріальну допомогу.

Тож  надати таку відпустку і прийняти на роботу нову працівницю на умовах неповного робочого часу можна одним наказом, звісно, після надання працівницею відповідної заяви.

Оскільки робота на неповний день під час декретної відпустки вже не пов’язана з правом на отримання держдопомоги, така формальна процедура сьогодні не має сенсу.

Працівниця, яка отримує допомогу при народженні дитини, працевлаштовуючись незалежно на повний чи неповний робочий день, отримуватиме кошти від держави до завершення строку призначення матеріальної допомоги, тобто протягом 36 місяців.

Якщо працівниця, яка одержує допомогу при народженні дитини, хоче вийти на роботу до тієї самої чи будь-якої іншої компанії на повний чи неповний день, такі кошти від держави вона отримуватиме до завершення терміну їхнього призначення, тобто протягом 36 місяців. Таким чином, робота під час відпустки по догляду за дитиною не позбавляє права на отримання допомоги.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»