• Посилання скопійовано

Черговість утримань із заробітної плати

Працівник на виправних роботах. Згідно з рішенням суду із зарплати треба утримувати і перераховувати до бюджету 20% без вирахування податків. З якої суми утримувати ПДФО та ВЗ? На цього ж працівника є виконавчий лист на утримання аліментів у розмірі 1/4 всіх доходів (але не менше 50% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку) та 1000 грн на утримання дружини до досягнення дитиною трирічного віку. Як розподілити ці утримання?

Утримання із заробітної плати – це ті суми, на які зменшується сума заробітної плати при її виплаті. До них належать:

  • податок на доходи фізичних осіб (ПДФО);
  • військовий збір (ВЗ);
  • інші неподаткові утримання (аліменти, добровільні відрахування до недержавних пенсійних фондів тощо).

ПДФО утримують із заробітної плати та прирівняних до неї виплат (лікарняних і дивідендів по привілейованим акціям, тощо) за ставкою 18% (пп. 167.1 ПКУ). Суму податку рахують за формулою:

ПДФО  = ЗП × 18%

 

Як порахувати військовий збір - 2023?

ВЗ утримують із заробітної плати за ставкою 1,5%:

  • ВЗ = ЗП × 1,5%.

Приклад розрахунку ПДФО та ВЗ у 2023 році

Оклад працівника (не є особою з інвалідністю) — 6 700 грн. Премія — 3 000 грн. За січень 2023 р. він відпрацював 20 робочих днів хоча в січні 22 робочі дні.

Розрахуємо суму зарплати за січень = 6 700 грн : 22р.дн х 20 відпрац. дн = 6 090,91 грн;

Зарплата разом із премією за січень: 6 090,91 +3 000,00 = 9090,91 грн.

  • Розрахуємо ПДФО, ВЗ та суму до виплати «на руки»: ПДФО = 9 090,91 грн х 0,18 = 1636,37 грн (ПСПнемає, бо 9 090,91 грн > 3 760 грн);
  • ВЗ = 9090,91 грн х 0,015 = 136,36 грн.

Зарплата «на руки»: 9 090,91 - 1 636,37 -136,36 = 8 788,18 грн.

Сума утримань із зарплати становить:

  • 1 636,37 + 136,36 = 1 772,73 грн.

Проте підприємство має заплатити за працівника ще додатково 22% ЄСВ, тобто 2 000,00 грн

  • (9 090,91 грн х 0,22).

Ця сума ЄСВ є нарахуванням на фонд заробітної плати й належить до витрат підприємства, а не утримується із заробітної плати працівника.

Тож,  загальна сума витрат підприємства, пов’язаних із працівником, становить:

  • 9 090,91+ 2 000 = 11 090,91 грн.

 

Про утримання аліментів та інші вирахування з зарплати у 2023 році

Окрім податків з зарплати працівника ще можуть утримуватися й певні суми на основі виконавчого листа, постанови виконавця, наказу керівника підприємства або за власною заявою працівника. Наприклад, це можуть бути:

  • аліменти;
  • відшкодування заподіяної підприємству шкоди;
  • профспілкові внески;
  • внески до благодійних фондів чи інших громадських організацій;
  • погашення банківського кредиту;
  • погашення наданої підприємством позики, суди тощо;
  • оплата послуг пошти чи банку за переказ коштів (аліментів, внесків, погашення кредиту тощо).

!!! Усі ці утримання, включаючи аліменти, розраховуються уже після утримання податків – ПДФО та ВЗ. Проводить утримання бухгалтер в кінці місяця, а не при виплаті авансу. Позаяк тоді відома вся сума нарахованої зарплати. Законодавство дозволяє утримувати із заробітку працівника не більше 20% додаткових утримань, а в окремих випадках 50% (ч. 1 ст. 128 КЗпП) При утриманні аліментів на неповнолітніх дітей загальний розмір усіх утримань при кожній виплаті зарплати не може перевищувати 70% (ч. 3 ст. 128 КЗпП).

Аналогічно зазначається в ст. 70  Закону «Про виконавче провадження»

Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника:

1. Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

2. Із заробітної плати боржника може бути утримано за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості:

  • у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю особи, у зв’язку із втратою годувальника, майнової та/або моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, - 50 відсотків;
  • за іншими видами стягнень, якщо інше не передбачено законом, - 20 відсотків.

3. Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50 відсотків заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70%.

 

Чи треба бухгалтеру наказ на утримання аліментів?

Наказ по підприємству на утримання аліментів: не потрібен, якщо це примусові аліменти на основі рішення суду. Тоді є документи – виконавчий лист, постанова виконавця. Вони самі по собі є наказом і бухгалтер має його виконувати (згідно листа  Мінсоцполітики від 01.03.2019 р. №247/0/206-19).

 

Як правильно утримати аліменти із заробітної плати?

Аліменти утримуйте із суми чистої заробітної плати працівника, тобто після того, як вирахували з неї:

  • ПДФО;
  • військовий збір.

Зверніть увагу, під час виплати працівникові авансу аліментів краще не утримуйте.

Аліменти, як правило, утримуються з зарплати за другу половину місяця, а не з авансу, так як:

  • лише в кінці місяця відома сума доходу працівника за місяць;
  • при застосуванні ПСП або виході працівника у відпустку за власний рахунок може бути надмірне утримання аліментів, якщо це зробити за авансу.

Однак законодавчих заборон на утримання аліментів за авансу немає, тому це можна, але небажано. 

 

Черговість стягнень!

Слід звернути увагу на ст. 46 Закону «Про виконавче провадження»:

1. У разі якщо під час розподілу грошових сум у випадку, передбаченому пп. 3 ч. 1 ст. 45 цього Закону, стягнутої суми недостатньо для задоволення вимог стягувачів за виконавчими документами, кошти розподіляються виконавцем між стягувачами в такій черговості:

  • у першу чергу задовольняються забезпечені заставою вимоги щодо стягнення з вартості заставленого майна;
  • у другу чергу задовольняються вимоги щодо стягнення аліментів, відшкодування збитків та шкоди, завданих внаслідок кримінального або адміністративного правопорушення, каліцтва або іншого ушкодження здоров’я, а також у зв’язку із втратою годувальника;
  • у третю чергу задовольняються вимоги працівників, пов’язані з трудовими правовідносинами;
  • у четверту чергу задовольняються вимоги стягувачів за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, вимоги щодо збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та вимоги щодо податків та інших платежів до бюджету;
  • у п’яту чергу задовольняються всі інші вимоги.

Вимоги стягувачів кожної наступної черги задовольняються після задоволення в повному обсязі вимог стягувачів попередньої черги. У разі якщо стягнутої суми недостатньо для задоволення в повному обсязі всіх вимог однієї черги, вимоги задовольняються пропорційно до належної кожному стягувачу суми. Вимоги стягувачів щодо виплати заборгованості із заробітної плати та інші вимоги, пов’язані з трудовими правовідносинами, задовольняються в порядку надходження виконавчих документів.

У разі якщо виконавчі документи щодо виплати заборгованості із заробітної плати та інших вимог, пов’язаних із трудовими правовідносинами, надійшли протягом одного дня і стягнутої суми недостатньо для задоволення в повному обсязі всіх вимог за такими виконавчими документами, відповідні вимоги задовольняються пропорційно до належної кожному стягувачу суми.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245231
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 5854
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202435
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023188
  • Компенсація при звільненні та вихідна допомога працівнику за погодинною оплатою праці
    Як визначити розмір вихідної допомоги при звільненні за скороченням та компенсацію невикористаної відпустки працівнику, який звільняється в грудні 2023 року, працює за погодинною ставкою – 40,25 грн, що менше мінімальної 40,46 грн? Нарахувань в 2023 році не було. Має 28 днів невикористаної відпустки
    04.12.20231 085