• Посилання скопійовано

Виплата відпускних за день до початку відпустки

Чи можна виплатити відпускні працівнику пізніше, ніж за три дні до початку відпустки? Чи можна врегулювати питання такої виплати відпускних шляхом видання наказу по підприємству?

Заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку (ст. 21 Закону про відпустки). Таку саму норму визначено у ч. 4 ст. 115 КЗпП.

У зазначений строк має виплачуватися заробітна плата за час всіх видів відпусток, передбачених ст. 4 Закону про відпустки, за виключенням відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами, оплата яких регулюється іншими законодавчими актами.

Триденний строк слід рахувати у календарних днях! При цьому день виплати відпускних не враховується! Про це зазначали фахівці Мінсоцполітики у листі від 26.06.2009 р. №155/13/116-09.

Наприклад, якщо перший день відпустки — 22.07.2019 р. (понеділок), відпускні слід виплатити не пізніше 18.07.2019 р. (четвер). При цьому ніхто не забороняє виплатити відпускні і раніше, наприклад, у понеділок (15.07.2019 р.).

Але якщо останній день строку виплати відпускних припадає на вихідний день, відпускні слід виплатити не пізніше останнього робочого дня тижня до початку відпустки.

Наприклад, якщо перший день відпустки — 18.07.2019 р. (четвер),  останній день строку виплати відпускних 14.07.2019 р. (неділя). Оскільки  неділя — вихідний день (ч. 2 ст. 67 КЗпП), відпускні виплачуються  12.07.2019 р. (п’ятниця) за  п’ятиденного робочого тижня або 13.07.2019 р. (субота) при шестиденному робочому тижні.

Фахівці Мінсоцполітики у листі Мінсоцполітики від 14.06.2019 р. №920/0/206-19 зазначили, що у виняткових випадках у разі настання обставин, які зумовили використання працівником щорічної відпустки чи її частини у стислі терміни, коли неможливо оплатити відпустку у строки, зазначені у ст. 115 КЗпП та у ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки, в заяві працівник може висловити своє бажання про отримання зарплати за таку відпустку в терміни, визначені між працівником та роботодавцем.

Також, відповідно до параграфа 2 ст. 7 Конвенції №132 суми, що належать до виплати за час відпустки, виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді щодо цієї особи і роботодавця.

Отже, враховуючи положення зазначеної Конвенції та те, що конкретний період надання щорічної відпустки або її частини узгоджується між працівником і роботодавцем, у разі необхідності отримання частини, наприклад, щорічної відпустки у стислі терміни, в заяві працівник може висловити своє бажання про отримання заробітної плати за неї в строки, визначені між працівником та роботодавцем.

Тож, підприємство не може регулювати питання строків виплати відпускних пізніше, ніж за 3 дні, шляхом видання наказу по підприємству. Це питання можна вирішити лише з конкретним працівником. А саме, враховуючи вищезгадане, працівник повинен самостійно в заяві зазначити  про отримання зарплати за таку відпустку в терміни, визначені між працівником та роботодавцем, а не пізніше ніж за три дні.  І це не буде порушенням закону.

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245231
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 5834
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202435
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023187
  • Компенсація при звільненні та вихідна допомога працівнику за погодинною оплатою праці
    Як визначити розмір вихідної допомоги при звільненні за скороченням та компенсацію невикористаної відпустки працівнику, який звільняється в грудні 2023 року, працює за погодинною ставкою – 40,25 грн, що менше мінімальної 40,46 грн? Нарахувань в 2023 році не було. Має 28 днів невикористаної відпустки
    04.12.20231 085