• Посилання скопійовано

ТТН складена продавцем товару для наступного постачальника: чи може її підписати покупець?

У ТТН, яка складена продавцем товару для нашого постачальника, зазначена фактична адреса нашого складу, як пункт отримання. Які наслідки можуть виникнути у разі підписання цієї ТТН нашим працівником?

Насамперед зазначимо, що товарно-транспортна накладна в абз. 27 гл. 1 Правил №363 визначена як єдиний для всіх учасників транспортного процесу документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи, та є одним із документів, що може використовуватися для:

  • списання товарно-матеріальних цінностей;
  • оприбуткування;
  • складського, оперативного та бухгалтерського обліку,

що може бути складений у паперовій та/або електронній формі та має містити обов'язкові реквізити, передбачені цими Правилами.

Вантаження і розвантаження вважаються закінченими після надання водієві належним чином оформлених (у паперовій та/або електронній формі) ТТН на навантажений або вивантажений вантаж (п. 8.26 Правил №363).

В п. 13.1 Правил № 363 зазначено, що перевізник здає вантажі у пункті призначення вантажоодержувачу згідно з ТТН.

Якщо вантажоодержувач не може прийняти вантаж від перевізника, інший пункт призначення та умови доставки вантажу визначаються за погодженням з вантажовідправником (п. 13.11 Правил №363).

У разі якщо перевізник не одержав від вантажовідправника відомостей про зміну пункту призначення вантажу або не згоден з новими умовами доставки вантажу, він зобов'язаний повернути вантаж вантажовідправнику. Вартість перевезення вантажу при його поверненні сплачує замовник (п. 13.11 Правил №363).

Щодо питання заповнення реквізиту «Переадресування вантажу» Мінінфраструктури в листі від 11.03.2014 р. № 2455/25/10-14 повідомляє, що у ТТН реквізит «Переадресування вантажу» на етапі її виписування замовником (вантажовідправником) відповідно до п. 11.4 гл. 11 Правил №363 не заповнюється.

Реквізит «Переадресування вантажу» заповнюється вантажоодержувачем під час приймання вантажу. У випадку виникнення необхідності переадресування вантажу зазначений реквізит заповнюється із дотриманням вимог п. 13.11 Правил №363.

Отже, відповідальна особа вантажоодержувача при прийнятті вантажу, який доставлено перевізником, зобов'язана засвідчити таке прийняття власним підписом із зазначенням ПІБ та своєї посади.

 ***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024307
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024576
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202495
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024113
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023135