• Посилання скопійовано

Облік авто як гуманітарної допомоги і реєстрація РРО на це авто

Підприємство отримало як гуманітарну допомогу авто для мобільної аптеки. Як відображати в обліку? Який вплив на прибуток? Як на авто зареєструвати РРО? Яку адресу вказувати в чеку та яку назву мобільної аптеки?

Бухгалтерський облік

Підприємство отримало авто, яке обліковуватиметься у складі ОЗ, безоплатно. Таким чином, в бухгалтерському обліку воно відображається в загальному порядку, прийнятому для обліку безоплатно отриманих ОЗ (див. п. 19 додатку до Методрекомендацій №560):

  • Дт 105 Кт 424.

Авто оприбутковується за справедливою вартістю (п. 10 НП(С)БО 7).

Справедлива вартість - сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату (п. 4 НП(С)БО 7).

Наприклад, якщо отримане авто можна продати за 500 000 грн, то саме за такою вартістю його оприбутковують на балансі.

Поряд з цим до первісної вартості отриманого авто включаються всі інші витрати, пов’язані з його отриманням, наведені в п. 8 НП(С)БО 7: реєстраційні збори, суми ввізного мита, витрати на транспортування тощо.

Наприклад, якщо вартість реєстрації складає 1 186 грн, а інших витрат з перелічених у п. 8 НП(С)БО 8 підприємство не здійснювало, то на зазначену суму слід збільшити первісну вартість авто:

  • Дт 152 Кт 685 -  1 186 грн (отримані послуги реєстрації);
  • Дт 685 Кт 311 – 1 186 грн (оплачені послуги реєстрації);
  • Дт 105 Кт 152 – 1 186 грн (збільшена первісна вартість авто на вартість послуг реєстрації).

Надалі автомобіль амортизується в загальному порядку.

Наприклад, нехай підприємство встановило ліквідаційну вартість в розмірі 100 000 грн, строк використання 5 років, прямолінійний метод амортизації. В такому разі місячна сума амортизації становитиме 6 686,43 грн [(500 000 + 1 186 – 100 000) : 5 років : 12 місяців]:

  • Дт 23, 91, 94 тощо Кт 131 – 6 686,43 грн. Якщо авто використовується як мобільна аптека, то доречно обрати рахунок 93.

Щомісяця пропорційно нарахованій амортизації відображатиметься дохід від безоплатно отриманого авто (див. пп. «е» п. 24 додатку до Методрекомендацій №560):

  • Дт 424 Кт 745 – 6 666,67 грн. (400 000 : 5 років : 12 місяців).

Залишок вартості безоплатно отриманого авто в розмірі ліквідаційної вартості відноситься до складу доходу в тому періоді, коли сума ліквідаційної вартості списується до складу витрат – при вибутті авто тощо.

 

Податок на прибуток

Доходи й витрати, відображені в бухобліку (див. вище), відповідно, збільшують і зменшують фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Податкових різниць, пов’язаних з безоплатним отриманням авто в якості гуманітарної допомоги, ПКУ не встановлює.

Якщо підприємство платник податку на прибуток застосовує коригування на податкові різниці, то в розглядуваній ситуації в загальному порядку застосовуватимуться «амортизаційні» різниці за ст. 138 ПКУ: на суму амортизації за даними бухобліку фінрезультат до оподаткування збільшується, а на суму амортизації, розрахованої з урахуванням правил пп. 138.3 ПКУ, фінрезультат до оподаткування зменшується.

 

Реєстрація РРО на авто

Мобільна аптека на базі авто з точки зору РРО/ПРРО є господарською одиницею у вигляді пересувного об’єкта.

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (109.01): «Що означає поняття тип ПРРО «Пересувний» з метою заповнення розд. 4 заяви за ф. №1-ПРРО?».

ДПС відповідає, що поняття тип ПРРО «Пересувний» означає, що такий ПРРО зареєстрований на конкретну господарську одиницю (наприклад автомобіль, автокафе, авторозвозки, низькотемпературні лотки-прилавки, тощо), але може використовуватися на всій території України.

Про особливості РРО/ПРРО для таких об’єктів можна почитати тут, тут, тут, тут.

Наведемо тезисно окремі моменти.

Перш ніж реєструвати РРО/ПРРО, потрібно подати інформацію про авто у формі №20-ОПП до податкової служби. Адресою реєстрації авто може бути базова стоянка такого авто. Така ж адреса зазначатиметься і в чеку РРО/ПРРО.

Типи об’єктів оподаткування можна подивитися на сайті ДПС тут.

Тип об’єкта оподаткування може бути, на наш погляд, «20» (автомобіль). Хоча в переліку типів оподаткування є також такі, наприклад, як «47» (аптека). Але, на наш погляд, цей тип стосується стаціонарної аптеки.

В заяві №1-РРО чи №1-ПРРО потрібно наводити назву господарської одиниці. Про заповнення назви можна прочитати тут. По суті це та назва, яка була зазначена в формі №20-ОПП.

На наш погляд, це може бути назва, яку підприємство встановить у своїх внутрішніх документах, наприклад, наказі про організацію мобільної аптеки тощо. Приміром, назва може бути: «Мобільна аптека», чи «Мобільна аптека на базі авто Mercedes-Benz Sprinter №ВС 3800 СХ» тощо.

Така ж назва зазначатиметься і в чеку РРО/ПРРО.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік гранту від Державного центру зайнятості
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, отримав грант від Державного центру зайнятості. Чи є це доходом ТОВ? Як обліковувати запаси, придбані за кошти гранту? Чи нараховувати амортизацію на ОЗ, придбані за кошти гранту? Чи є право на ПК у разі придбання запасів за кошти гранту?
    15.10.202425
  • Як нарахувати податок на нежитлову нерухомість, якщо в рішенні місцевої влади немає ставки для виробничої будівлі?
    Підприємству донараховано податок на нерухомість (виробнича будівля) за 2021 р. Податкова застосовує ставку 2021 р. 0,1%, яка встановлена для інших будівель в інших частинах міста. Але про виробничі будівлі в рішенні місцевої влади інформації немає. Чи є правові підстави такого підходу? Як відобразити в обліку таке донарахування?
    14.10.202436
  • Облік роялті, отриманого від нерезидента
    Підприємство надало нерезиденту послугу, отримавши роялті. Кошти від нерезидента, отримані за мінусом сплаченого нерезидентом податку. Нерезидент надав довідку про суму сплаченого податку, але підприємство не може зарахувати цю суму податку, бо має збитки. Як цю суму податку відобразити в обліку?
    11.10.202430
  • Як відобразити в обліку отримані сертифікати ISO?
    Підприємство отримало сертифікати на систему управління охороною праці, управління якістю теологічного управління (ДСТУ ISO 9001-2015). Ці сертифікати на 3 роки. Як відобразити в обліку, якщо це повторна сертифікація?
    11.10.202444
  • Як відобразити в обліку та оподаткувати роялті, отримані від нерезидента?
    ТОВ (резидент Дія. Сіті) розмістило власну комп’ютерну гру на платформі Steam (юрособа, зареєстрована в США). Нерезидент США виплачує кожного кварталу роялті, податок утримує за ставкою 10%. Як відобразити в обліку роялті та оподаткувати? Чи має підприємство право на пільгову ставку? Чи потрібно відображати податки з роялті?
    09.10.202434

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь