• Посилання скопійовано

Продукт Microsoft Dynamics 365 на умовах SaaS — роялті, НМА чи послуга?

ТОВ придбаває продукт Microsoft Dynamics 365 на умовах SaaS (Software-as-a-Service, тобто програмне забезпечення як послугу). Оплата здійснюватиметься за окремі ліцензії користувачів у вигляді підписки, щомісяця в рамках періоду підписки. Продукт придбавається для використання як кінцевий користувач. Як відображати це в обліку?

Software-as-a-Service (програмне забезпечення як послуга)

Це поняття пояснено на сайті Microsoft тут – це можливість, яка надається споживачеві для використання програм постачальника, що працюють у хмарній інфраструктурі. Програми доступні з різних клієнтських пристроїв або через тонкий клієнтський інтерфейс, такий як веб-браузер (наприклад, веб-електронна пошта), або програмний інтерфейс. Споживач не керує базовою хмарною інфраструктурою, включаючи мережу, сервери, операційні системи, сховище або навіть окремі можливості програми, за винятком обмежених параметрів конфігурації програми, призначених для користувача.

Тобто, придбання продукту на умовах SaaS — це придбання послуги з користування продуктом.

У цьому разі підприємство сплачує за отриману послугу. Така оплата не є оплатою роялті і не є сплатою за придбання нематеріального активу.

 

Бухгалтерський облік

Підприємство імпортує послугу, тому в обліку відображається придбання послуги. Особливості бухгалтерського обліку послуг ми детально розглядали тут.

Якщо придбаний продукт використовується для адміністративних потреб, вартість послуг включається до складу адмінвитрат — списується на рахунок 92. Якщо для потреб виробництва продукції — на рахунок 23 чи 91.

 

ПДВ

Детально особливості оподаткування ПДВ операцій імпорту послуг ми розглядали тут.

На вартість таких послуг підприємство зобов’язане буде нарахувати ПДВ, якщо місце постачання послуг знаходиться на митній території України.

На наш погляд, в даній ситуації підприємство отримує електронні послуги (див. пп. 14.1.56-5 ПКУ).

Відповідно до пп. 186.3-1 ПКУ, місцем постачання електронних послуг вважається місцезнаходження отримувача послуг.

Оскільки підприємство-отримувач знаходиться на митній території України, місце постачання послуг також буде на митній території України. Тож підприємство повинне буде на вартість отриманих послуг нараховувати ПДВ.

Про особливості складання податкової накладної можна почитати тут.

Якщо підприємство не є платником ПДВ, воно також повинно нарахувати ПДВ, подавши до податкової служби відповідний Розрахунок. ПН таке підприємство не складає. Детально про це читайте тут.

 

Податок на прибуток

Особливості оподаткування податком на прибуток при імпорті послуг ми детально розглядали тут.

 

Чи потрібно сплачувати податок на доходи нерезидентів?

Доходи у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента не оподатковуються податком на доходи нерезидента (див. п. «к» пп. 141.4.1 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024189
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202426
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450