• Посилання скопійовано

Облік матеріалів, витрачених на виготовлення комплектуючих до озброєння

Підприємство, платник податку на прибуток та ПДВ, виготовило комплектуючі до озброєння, які згідно з рішенням відповідного органу ЗСУ передані для випробування ЗСУ (є акт випробування) і залишені в ЗСУ. Які особливості оподаткування переданих комплектуючих?

ПДВ

Відповідно до пп. 32-1 підрозд. 2 розділу ХХ ПКУ, не є постачанням товарів та послуг операції з безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі/надання товарів та послуг Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, добровольчим формуванням територіальних громад, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, а також на користь центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, сил цивільного захисту та/або закладів охорони здоров’я державної, комунальної власності, та/або структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, крім випадків, якщо такі операції з постачання товарів та послуг оподатковуються за нульовою ставкою податку на додану вартість. 

До наведених у цьому пункті операцій норми пп. 198.5 ПКУ не застосовуються. 

Таким чином, операції з безоплатної передачі ЗСУ виготовлених комплектуючих до озброєння взагалі не відносяться до операцій постачання. Тому ПДВ на такі операції не нараховується, ПН не складається, а також компенсуючі ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ не нараховуються.

 

Податок на прибуток

В бухгалтерському обліку передані комплектуючі за собівартістю списуються на субрахунок 949 "Інші витрати операційної діяльності".

Таким чином, на вартість переданих комплектуючих фінрезультат до оподаткування зменшується.

Якщо підприємство коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, то за загальним правилом в розглядуваній ситуації (безоплатне надання товарів неприбутовій організації) потрібно застосовувати податкову різницю за пп. 140.5.9 ПКУ.

Але відповідно до пп. 69.6 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ на період воєнного стану коригування, встановлені пп. 140.5.9 ПКУ, не проводяться щодо сум коштів або вартості спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів та медичних виробів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення, а також інших товарів, виконаних робіт, наданих послуг за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, які добровільно перераховані (передані) Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави та наданої гуманітарної допомоги з дотриманням вимог законодавства України про гуманітарну допомогу у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, а також на користь центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, сил цивільного захисту та/або закладам охорони здоров’я державної, комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, сум коштів, перерахованих на спеціальні рахунки, відкриті Національним банком України для збору коштів. 

Тобто, згідно з наведеною нормою не застосовується коригування за пп. 140.5.9 ПКУ щодо переданих товарів за переліком, визначеним КМУ. Але на момент написання цієї консультації такого переліку немає. Тому формальних підстав для застосування норми п. 69.6 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ і незастосування коригування за пп. 140.5.9 ПКУ немає. Тобто, це коригування в розглядуваній ситуації потрібно застосовувати, за умови, що підприємство коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці.

Подібним чином відповідає і ДПС на питання в ЗІР (102.12): "Яким нормативно-правовим актом визначено перелік товарів (робіт, послуг) при наданні/виконанні яких для потреб забезпечення оборони держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України згідно з пп. 69.6 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не проводиться коригування, встановлені пп. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 ПКУ?".

ДПС відповідає, що положення пп. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ застосовуються при здійсненні відповідних операцій з добровільного передання товарів за переліком товарів, зазначених у такому підпункті. При цьому за операціями з добровільного передання інших товарів, виконаних робіт, наданих послуг, перелік яких не визначено у пп. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, положення цього підпункту до затвердження такого переліку Кабінетом Міністрів України не застосовуються. На даний час перелік таких інших товарів для цілей пп. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ розробляється Урядом. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»