• Посилання скопійовано

Невикористане цільового фінансування: як відобразити в бухобліку?

Комунальне підприємство отримало цільове фінансування на придбання ТМЦ. ТМЦ були придбані, але не були використані в господарській діяльності, тобто залишилися у складі запасів на кінець періоду. Як відобразити дану операцію в бухобліку (в частині доходів та витрат)?

Безоплатно отримані кошти цільового фінансування (призначення) відображаються на рахунку 48 «Цільове фінансування і цільові надходження» за кредитом: Дт 311 Кт 48.

 

Використання ТМЦ в операційній діяльності

Якщо кошти використовуються для придбання ТМЦ для їх використання в операційній діяльності (виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг, ремонти ОЗ, адмінвитрати тощо), такі кошти визнаються доходом впродовж тих періодів, у яких були понесені витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування (див. пп. 17 НП(С)БО 15).

Тобто, дохід від безоплатно отриманих коштів відображається не в момент їх отримання на рахунок підприємства (Дт 311 Кт 48), не в момент списання цих коштів на придбання ТМЦ (Дт 631 Кт 311), а в момент використання (списання на витрати) ТМЦ, придбаних за рахунок цих коштів:

  • Дт 23, 91, 92, 93, 94 Кт 20 – списані на витрати ТМЦ;
  • Дт 48 Кт 718 – відображено дохід від отриманого цільового фінансування.

 

Використання ТМЦ для капітальних інвестицій

Якщо кошти використовуються для придбання ТМЦ для здійснення капітальних інвестицій (модернізація, будівництво ОЗ тощо), такі кошти визнаються доходом протягом періоду корисного використання відповідних об'єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об'єктів (п. 18 НП(С)БО 7).

Тобто, на відміну від ТМЦ, використаних в операційній діяльності, використання ТМЦ для капітальних інвестицій не призводить до визнання доходу від отриманого цільового фінансування. Тільки якщо відповідний об’єкт ОЗ буде введено в експлуатацію, чи витрати, понесені на модернізацію збільшать первісну вартість ОЗ, цільове фінансування буде визнаватися доходом поступово, протягом строку амортизації відповідного об’єкта необоротних активів, пропорційно такі амортизації:

  • Дт 311 Кт 48 – отримано кошти цільового фінансування;
  • Дт 631 Кт 311 – оплата постачальнику ТМЦ;
  • Дт 48 Кт 69 – в момент оплати коштами цільового фінансування визнається дохід майбутніх періодів;
  • Дт 20 Кт 631 – отримані придбані ТМЦ;
  • Дт 15 Кт 20 – списані ТМЦ до складу капітальних інвестицій;
  • Дт 10 тощо Кт 15 – введено в експлуатацію відповідний об’єкт необоротних активів, чи збільшено первісну вартість такого об’єкта;
  • Дт 23, 91, 92 тощо Кт 13 – нарахована амортизація;
  • Дт 69 Кт 745 – визнано дохід від отриманого цільового фінансування, пропорційно нарахованій амортизації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»