• Посилання скопійовано

Продаж автомобіля з розстроченням платежу: коли у продавця виникає дохід?

Підприємство продає автомобіль з розстроченням платежу. В договорі вказано, що право власності переходить в момент повного розрахунку. Коли підприємство відображає дохід від продажу: в момент повного розрахунку з покупцем чи в момент складання видаткової накладної з отриманням тимчасового реєстраційного свідоцтва на автомобіль (це відбулось раніше повного розрахунку)?

Відповідно до п. 8 НП(С)БО 15, дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:

  • покупцеві передані ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);
  • підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);
  • сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;
  • є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Саме ці умови визначають дату визнання доходу в бухобліку. В даному випадку останні дві умови виконуються, тож розберемо докладніше перші дві.

В даному випадку треба проаналізувати, що означає умова договору «право власності переходить в момент повного розрахунку»:

  • на якій підставі покупець використовує автомобіль до повного розрахунку, адже він формально не є його власником? На нашу думку, використання автомобіля протягом цього періоду потрібно додатково оформляти договором оренди або позички тощо;
  • хто несе ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на автомобіль – покупець чи продавець? Зокрема, хто несе ризик того, що автомобіль буде пошкоджено або втрачено до повного розрахунку покупця?
  • чи здійснює підприємство управління та контроль за цим автомобілем до повного розрахунку? Чи може покупець його продати? Зважаючи на те, що ця умова в договорі була прописана саме з метою збереження контролю та управління автомобілем за продавцем як гарантія повного розрахунку з боку покупця, можна зробити висновок, що управління та контроль все ще залишаються у продавця.

Отже, на нашу думку, дохід від продажу автомобіля слід визнавати тоді, коли всі ризики, вигоди, управління та контроль будуть остаточно передані покупцю – тобто після повного розрахунку за договором.

До момента повного розрахунку автомобіль перебуває у користуванні покупця, яке потрібно оформити документально – договором оренди (за плату, підлягає нотаріальному посвідченню) чи договором позички (без оплати, не підлягає нотаріальному посвідченню). 

Якщо автомобіль у момент придбання продавцем вже завідомо був призначений для подальшого продажу покупцю, то його не потрібно визнавати об’єктом ОЗ, а можна обліковувати як товар на рах. 28, в тому числі і протягом того строку, коли покупець ним користується до повного розрахунку. Якщо автомобіль раніше був у складі ОЗ продавця, то його продаж відображається як продаж ОЗ. докладніше про це – тут.

Платежі, отримані від покупця, обліковуються як передплата на рах. 680 (якщо продається автомобіль як ОЗ) або 681 (якщо автомобіль продається як товар) з подальшим зарахуванням в момент повного розрахунку (далі наводимо схему проведень для продажу автомобіля як товару):

  • Дт 311 Кт 681 – отримання оплат від покупця до повної оплати;
  • Дт 361 Кт 702 – визнання доходу в момент повної оплати;
  • Дт 902 Кт 281 – списання вартості реалізованого автомобіля;
  • Дт 681 Кт 361 – взаємозалік заборгованостей.

До речі, можна домовитися з покупцем про те, що орендна плата за період користування автомобілем може бути зарахована в рахунок оплати за сам автомобіль.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»