• Посилання скопійовано

Облік відшкодуваня збитків, завданих ФГ тимчасовим зайняттям земельної ділянки

Фермерське господарство (платник податку та прибуток та ПДВ), який займається рослинництвом, отримало на поточний рахунок грошові кошти за відшкодування збитків, які заподіяні йому у результаті тимчасового зайняття частини земельної ділянки з метою будівництва газопроводу. Які особливості бухобліку та оподаткування?

Бухгалтерський облік

Згідно з нормами Інструкції №291 суми з відшкодування завданих підприємству збитків відображаються на субрахунку 715 "Штрафи, пені, неустойки".  А заборгованість винної особи відображається на субрахунку 374 "Розрахунки за претензіями".

Таким чином, належна до відшкодування сума збитку відображається проведенням: Дт 374 Кт 715.

Отримання коштів на поточний рахунок: Дт 311 Кт 374.

 

Податок на прибуток

Сума відшкодованих збитків збільшує фінрезультат до оподаткування, який є основною для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ). Причому податкових різниць для цієї ситуації ПКУ не встановлює.

 

ПДВ

Відповідно до пп. 188.1 ПКУ, до складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми відшкодування шкоди.

Таким чином, на отриману суму відшкодування збитків ПДВ не нараховується.

Дещо розлогіше на подібне питання податкова відповідає в ЗІР (101.07): "Чи включаються до бази оподаткування ПДВ кошти, які надходять платнику податку як відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або втрачене майно?".

Податкова відповідає так:

Кошти, які надходять платнику податку як відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або втрачене майно, не включаються до бази оподаткування ПДВ.

Якщо під час придбання або виготовлення майна платник податку сформував податковий кредит, а в подальшому воно було знищене, втрачене або якщо внаслідок пошкодження майна його якість змінилася настільки, що воно не може бути використане за прямим призначенням, платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання відповідно до пп. 198.5 ПКУ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пп. 189.1 ПКУ, та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

Водночас, з метою уникнення неоднозначного трактування норм чинного законодавства щодо питань нарахування ПДВ при отриманні платником податків коштів як відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або втрачене майно, у кожній конкретній ситуації необхідне детальне вивчення – документів (матеріалів).

Отже, для надання відповіді з порушеного питання платникам податків необхідно звернутися до контролюючих органів з детальним описом конкретної ситуації та наданням копій документів для отримання індивідуальної податкової консультації в письмовій формі відповідно до ст. 52 ПКУ

Тобто, з відповіді податкової можна зробити такий висновок. 

Якщо платник отримав кошти на відшкодування збитків, то він поніс такі збитки. А якщо він поніс збитки, тобто, списав пошкоджене майно тощо на витрати, то він повинен нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ, якщо знищене майно придбавалося з ПДВ.

В даній ситуації могли бути пошкоджені посіви. Тому якщо у витратах на посіви є ПДВ, потрібно нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ. 

Якщо ж посіви не пошкоджувалися, а внаслідок зайняття земельної ділянки ФГ не може нею користуватися, і тому отримує відшкодування шкоди, як суму неотриманого прибутку, то нараховувати компесуюче ПЗ з ПДВ немає підстав.

Але в такій ситуації можуть бути різні нюанси, які ми зараз не можемо передбачити, тому їх потрібно буде враховувати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20245
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202456
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202449