• Посилання скопійовано

Бухгалтерський облік благодійної допомоги у благодійного фонду

Благодійний фонд отримав благодійну допомогу у вигляді електротоварів (міксер, кухонний комбайн). Ці товари використовуватимуться для надання благодійних послуг та для надання їх в якості благодійної допомоги. Які особливості бухгалтерського обліку, документування?

Благодійна допомога товарами отримується для певної мети, в розглядуваній ситуації для надання благодійних послуг чи для надання товарів в якості благодійної допомоги особам, які цього потребують.

Таким чином, зазначена благодійна допомога має цільовий характер. Інструкцією № 291 майно цільового призначення відображається на балансі у кореспонденції з субрахунком 484 «Інші кошти цільового фінансування і цільових надходжень».

 

Облік товарів, отриманих з метою їх використання для надання благодійних послуг

Якщо електротовари отримуються з метою їх використання для надання благодійних послуг, то вони зараховуються до складу необоротних активів благодійної організації – ОЗ чи МНМА, тому що їх строк служби більше року.

Якщо організація встановила власною обліковою політикою вартісну ознаку предметів, що входять до складу МНМА і отримані електротовари менше такої ознаки, вони відображаються на балансі у складі МНМА. Якщо вони більше такої ознаки, то у складі ОЗ.

Наприклад, нехай така ознака встановлена обліковою політикою благодійної організації на рівні 20 000 грн.

В такому разі якщо вартість міксера менше 20 000 грн, він обліковується на субрахунку 112. Якщо більше – на субрахунку 106.

Необоротні активи отримані благодійною організацією безоплатно, отже, вони відображаються у складі додаткового капіталу на субрахунку 424 «Безоплатно одержані необоротні активи».

Таким чином, отримання зазначених товарів відображається проводками: Дт 106 (112) Кт 424.

Благодійна організація отримує благодійну допомогу від благодійника за накладною чи актом. Окрім того, на ці товари потрібно скласти Акт введення в експлуатацію основних засобів, форма якого затверджена Наказом № 818.

Акт складається в одному примірнику комісією, призначеною розпорядженням (наказом) керівника організації. В Акті комісія зазначає строк служби товарів, їх ліквідаційну вартість, метод амортизації. Акт затверджує керівник, після чого він є підставою для бухгалтерського обліку.

Отже, наведену вище проводку (Дт 106, 112 Кт 424) роблять на підставі накладної (акту) від благодійника і Акту введення в експлуатацію.

Надалі організація в загальному порядку нараховує амортизацію електротоварів:

  • Дт 23 Кт 131 – нарахована амортизація;
  • Дт 424 Кт 745 – відображено дохід в розмірі нарахованої амортизації.

 

Облік товарів, отриманих для надання їх в якості благодійної допомоги

Відповідно до п. 17 НП(С)БО 15 отримане цільове фінансування (у тому числі кошти, вивільнені від оподаткування у зв'язку з наданням пільг з податку на прибуток підприємств) визнається доходом протягом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування.

Якщо товари отримані для того, щоб їх передати отримувачам благодійної допомоги, то дохід від отриманих товарів буде відображено тоді, коли товари будуть передані і організація відобразить у витратах вартість цих товарів:

  • Дт 281 Кт 484 – отримані товари;
  • Дт 949 Кт 281 – передані товари отримувачам благодійної допомоги;
  • Дт 484 Кт 718 – відображено дохід від отриманого цільового фінансування, в розмірі вартості переданих товарів.

Якщо товари передаються фізичним особам і надання благодійної допомоги не звільнено від сплати ПДФО і ВЗ, то благодійна організація повинна додаткова нарахувати ПДФО і ВЗ, перерахувавши їх до бюджету:

  • Дт 949 Кт 641, 642 – нараховано ПДФО, ВЗ;
  • Дт 641, 642 Кт 311 – перераховано ПДФО, ВЗ до бюджету.

 ***

Читайте також: Благодійна допомога у вигляді послуг: облік та оподаткування в обох сторін

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    Сьогодні 15:233
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202456
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202448