• Посилання скопійовано

Бухгалтерський облік благодійної допомоги у благодійного фонду

Благодійний фонд отримав благодійну допомогу у вигляді електротоварів (міксер, кухонний комбайн). Ці товари використовуватимуться для надання благодійних послуг та для надання їх в якості благодійної допомоги. Які особливості бухгалтерського обліку, документування?

Благодійна допомога товарами отримується для певної мети, в розглядуваній ситуації для надання благодійних послуг чи для надання товарів в якості благодійної допомоги особам, які цього потребують.

Таким чином, зазначена благодійна допомога має цільовий характер. Інструкцією № 291 майно цільового призначення відображається на балансі у кореспонденції з субрахунком 484 «Інші кошти цільового фінансування і цільових надходжень».

 

Облік товарів, отриманих з метою їх використання для надання благодійних послуг

Якщо електротовари отримуються з метою їх використання для надання благодійних послуг, то вони зараховуються до складу необоротних активів благодійної організації – ОЗ чи МНМА, тому що їх строк служби більше року.

Якщо організація встановила власною обліковою політикою вартісну ознаку предметів, що входять до складу МНМА і отримані електротовари менше такої ознаки, вони відображаються на балансі у складі МНМА. Якщо вони більше такої ознаки, то у складі ОЗ.

Наприклад, нехай така ознака встановлена обліковою політикою благодійної організації на рівні 20 000 грн.

В такому разі якщо вартість міксера менше 20 000 грн, він обліковується на субрахунку 112. Якщо більше – на субрахунку 106.

Необоротні активи отримані благодійною організацією безоплатно, отже, вони відображаються у складі додаткового капіталу на субрахунку 424 «Безоплатно одержані необоротні активи».

Таким чином, отримання зазначених товарів відображається проводками: Дт 106 (112) Кт 424.

Благодійна організація отримує благодійну допомогу від благодійника за накладною чи актом. Окрім того, на ці товари потрібно скласти Акт введення в експлуатацію основних засобів, форма якого затверджена Наказом № 818.

Акт складається в одному примірнику комісією, призначеною розпорядженням (наказом) керівника організації. В Акті комісія зазначає строк служби товарів, їх ліквідаційну вартість, метод амортизації. Акт затверджує керівник, після чого він є підставою для бухгалтерського обліку.

Отже, наведену вище проводку (Дт 106, 112 Кт 424) роблять на підставі накладної (акту) від благодійника і Акту введення в експлуатацію.

Надалі організація в загальному порядку нараховує амортизацію електротоварів:

  • Дт 23 Кт 131 – нарахована амортизація;
  • Дт 424 Кт 745 – відображено дохід в розмірі нарахованої амортизації.

 

Облік товарів, отриманих для надання їх в якості благодійної допомоги

Відповідно до п. 17 НП(С)БО 15 отримане цільове фінансування (у тому числі кошти, вивільнені від оподаткування у зв'язку з наданням пільг з податку на прибуток підприємств) визнається доходом протягом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування.

Якщо товари отримані для того, щоб їх передати отримувачам благодійної допомоги, то дохід від отриманих товарів буде відображено тоді, коли товари будуть передані і організація відобразить у витратах вартість цих товарів:

  • Дт 281 Кт 484 – отримані товари;
  • Дт 949 Кт 281 – передані товари отримувачам благодійної допомоги;
  • Дт 484 Кт 718 – відображено дохід від отриманого цільового фінансування, в розмірі вартості переданих товарів.

Якщо товари передаються фізичним особам і надання благодійної допомоги не звільнено від сплати ПДФО і ВЗ, то благодійна організація повинна додаткова нарахувати ПДФО і ВЗ, перерахувавши їх до бюджету:

  • Дт 949 Кт 641, 642 – нараховано ПДФО, ВЗ;
  • Дт 641, 642 Кт 311 – перераховано ПДФО, ВЗ до бюджету.

 ***

Читайте також: Благодійна допомога у вигляді послуг: облік та оподаткування в обох сторін

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Чи можна визнати податковий кредит з ПДВ у першому кварталі, а відповідні витрати в бухобліку – в четвертому?
    Щоб не показувати збитки у 1 кварталі 2024 р., акти виконаних робіт березня підприємтво перенесло на 39 рахунок. Податкові накладні за цими актами були відображені в декларації з ПДВ згідно з датою актів у березні 2024 р. Чи є ризик, що цей податковий кредит не визнають під час перевірки, якщо витрати будуть відображені у 4 кварталі 2024 р., або ці послуги не будуть відображені, як витрати, а списані на 44 рахунок (тобто за рахунок прибутку)?
    Сьогодні 14:1124
  • ГО фінансує розробки, які проводить ТОВ: який бухоблік витрат та результатів такої співпраці?
    ТОВ уклало договір на виконання дослідно-конструкторських та технологічних робіт з громадською організацією (ГО). ГО передає ТОВ матеріали, інструменти та сплачує за розробку, при цьому результати роботи залишаються у виконавця. Виконавець згідно з проведеною розробкою зробив конструкторську документацію та отримав технічні умови (ТУ), які належать виконавцю. Як обліковувати ТМЦ (матеріали та інструменти) у ТОВ та результати виконаних робіт – конструкторську документацію, ТУ, дослідні моделі виробів?
    Сьогодні 13:223
  • Курсові різниці при отриманні та оплаті послуг Google
    Між ТОВ та компанією Google укладено договір з надання послуг (надання інтернет-платформи). ТОВ має корпоративну гривневу картку. Нарахування за послуги компанією Google проводяться щомісяця 1 числа у валюті USD. Списання коштів за послуги з корпоративної картки проводяться у гривні щомісяця до 5 числа. Наприклад: 01.01.2024 р. - нарахування за послуги компанією Google за січень 2024 р. – 84,29 USD, а 04.04.2024 р. – списання оплати за послуги за січень 2024 з корпоративної картки – 3245,17 грн. який бухоблік?
    Сьогодні 10:0717
  • Чи дисконтувати заборгованість, яка щорічно подовжується?
    Підприємство – резидент України отримало від нерезидента в 2019 році позику на один рік, яку потім щорічно подовжували, і яку планується повернути в 2024 році. Чи вважається заборгованість за такою позикою довгостроковою і чи слід її дисконтувати?
    06.05.202458
  • Оренда паркомісць для працівників: облік та податки
    Юрособа орендує паркомісця у юрособи для працівників біля орендованого офісу. Як це провести в обліку? Чи є право на податковий кредит? Чи потрібно утримувати із працівників податки ПДФО, ВЗ та нараховувати ЄСВ?
    06.05.202422