• Посилання скопійовано

Як списати заборгованість за кредитом від нерезидента та за нарахованими відсотками?

ТОВ – платник податку на прибуток без коригування фінрезультату, має непогашений кредит від нерезидента та нараховані відсотки за кредитом. Нарахування відсотків припинено з жовтня 2020 року. На даний час ТОВ не має можливості розрахуватися з цим нерезидентом, оскільки його діяльність призупинена та рахунки в банках заблоковано на невизначений термін. Що робити з кредитом, якщо нерезидент не вимагає його повернення? Чи можна його списати?

Зобов'язання позичальника в частині тіла кредиту при отриманні від нерезидента довгострокового кредиту (на термін понад 12 місяців) відображаються на субрахунку 506 "Інші довгострокові позики в іноземній валюті".

Частина довгострокових зобов'язань, яка підлягає погашенню протягом 12 місяців з дати балансу, переводиться до складу короткострокової заборгованості з відображенням на субрахунку 612 "Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями в іноземній валюті".

Таким чином, отриманий кредит від нерезидента має обліковуватися як кредиторська заборгованість на субрахунках 612 або 506. Заборгованість за нарахованими відсотками формується на субрахунку 684. 

Списання такої кредиторської заборгованості здійснюється за загальними правилами.

Насамперед потрібно впевнитися в тому, що ця заборгованість дійсно є безнадійною та її погашено не буде. Відповідно до п. 5 НП(С)БО 11, зобов'язання   визнається,  якщо  його  оцінка  може  бути достовірно визначена та існує  ймовірність  зменшення  економічних вигід у майбутньому внаслідок його погашення. Якщо на дату балансу раніше визнане зобов'язання не підлягає погашенню,  то  його  сума включається до складу доходу звітного періоду. Тож підприємство і повинно визначити, чи підлягає це зобов’язання погашенню, чи ні.

На нашу думку, ситуація виглядає так:

  • на даний момент невідомо, на який час призупинено діяльність кредитора та на який час заблоковано рахунки;
  • виходячи з цього, радимо орієнтуватися на строк позовної давності щодо погашення такої заборгованості;
  • списувати таку заборгованість можна тільки тоді, коли спливе строк позовної давності;
  • якщо до спливу строку позовної давності стане достовірно відомо про остаточне призупинення діяльності кредитора, заборгованість можна буде списати на дату отримання такої інформації. Зокрема, цю інформацію можна отримати від самого кредитора у вигляді листа або додаткової угоди до кредитного договору тощо.

Отже, коли підприємство буде впевнено у тому, що заборгованість за кредитом та процентами погашатися не буде, воно може списати її до складу доходів відповідно до п. 5 НП(С)БО 11: Дт 506, 612, 684 Кт 717.

Також читайте тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:0551
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0624
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202419
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202430
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410