• Посилання скопійовано

Як відображаються декретні у звіті №1ДФ?

Як відобразити у розрахунку за ф. №1ДФ лікарняні по вагітності і пологам та зарплату за грудень? Лікарняний з 09.12.2019 по 12.04.2020 рр. Виплата лікарняних відбулася 15.01.2020 року.

За Порядком №4розрахунок за формою №1ДФ заповнюється так:

  • сума нарахованого доходу у графі 3а;
  • сума виплаченого доходу у графі 3;
  • сума нарахованого ПДФО у графі 4а;
  • сума перерахованого до бюджету ПДФО у графі 4.

При цьому, згідно з пп. 169.4.1 ПКУ, якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги, та в інших випадках їх оподаткування, такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування.

Таким чином, у графі 3а розрахунку за IV квартал 2019 року вказується повна сума нарахованих декретних.

Своєю чергою, заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, повинна бути відображена в податковому розрахунку за той період, у який входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано.

Тож вважаємо, що за IV квартал підприємство повинно відобразити лише суму нарахованих декретних (графа 3а), а графа 3 буде заповнюватися у кварталі (в даному випадку - І квартал 2020 року), в якому їх фактично було виплачено (оскільки виплата відбулась лише 15-ого числа).

Графи 4а та 4 відповідно не заповнюються, оскільки з допомоги по вагітності і пологам ПДФО (та ВЗ) не утримується.

Щож до суми заробітної плати за грудень, то у разі, якщо вона виплачена у встановлені строки, то її сума відображається з ознакою доходу «101» у IV кварталі 2019 року у повному обсязі у графах 3а та 3 і, відповідно, сума утриманого і сплаченого податку у графах 4а та 4.

Крім того, як роз’яснюють податківці у «ЗІР» (підкатегорія 103.25), у рядку «Військовий збір» відображається загальна сума нарахованого доходу. Отже, сума нарахованих декретних також повинна бути відображена у графах «Загальна сума нарахованого доходу» та «Загальна сума виплаченого доходу» рядка «Військовий збір» розділу ІІ розрахунку №1ДФ у відповідних кварталах (нарахованого у IV кварталі 2019 р., а виплачена у I кварталі 2020 р.).

 

З якою ознакою відображати?

Згідно із Довідником ознак доходів, сума допомоги по вагітності та пологах відображається у податковому розрахунку за формою № 1ДФ за ознакою доходу «128» як соціальні виплати з відповідних бюджетів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202413
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202422
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024127
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434