• Посилання скопійовано

Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість

Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?

Прямої відповіді на це питання в ПКУ немає. Тому рекомендуємо з цього питання отримати індивідуальну податкову консультацію.

Але давайте поміркуємо, який варіант оподаткування може бути.

Відповідно до пп. 172.4 ПКУ, під час проведення операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості, неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості між фізичними особами нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності електронної довідки про оціночну вартість такого об’єкта нерухомості, неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості або звіту про оцінку, зареєстрованого відповідно до пп. 172.3 ПКУ, та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору і вносить до Єдиної бази інформацію про ціну договору купівлі-продажу.

Відповідно до пп. 172.7 ПКУ, одночасно з дією пп. 172.4 ПКУ, якщо стороною договору купівлі-продажу, міни чи іншого відчудження об’єкта нерухомого майна, неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та від відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця, є юридична особа чи самозайнята особа, така особа є податковим агентом платника податку щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету податку з доходів, отриманих платником податку від такого продажу (обміну).

Тобто, якщо нерухомість придбаває юрособа, то саме вона має утримати і перерахувати до бюджету ПДФО і ВЗ. Документи про сплату цих податків, разом з електронною довідкою про оціночну вартість або звітом про оцінкупотрібно надати нотаріусу під час нотаріального посвідчення договору. Інакше нотаріус не посвідчить договір, тому що пп. 172.7 ПКУ діє одночасно з пп. 172.4 ПКУ, за яким нотаріус повинен пересвідчитися у сплаті ПДФО та ВЗ. 

Таким чином, на наш погляд, податки слід сплатити перед укладенням відповідного договору купівлі-продажу, оскільки пп. 172.7 ПКУ визначає тільки сторону, яка відповідальна за сплату податків, але не змінює строк їх сплати, який визначений пп. 172.4 ПКУ.

Але ще раз підкреслимо, що прямої норми, яка би врегульовувала розглядуване питання, ПКУ не містить. Тому доречно звернутися до податкової служби за індивідуальною податковою консультацією.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Помилкова виплата винагороди гіг-спеціаліста на його рахунок ФОПа
    Резидентом Дія. Сіті помилково виплачена винагорода гіг-спеціалісту на його рахунок ФОПа. Які наслідки і ризики для резидента, якщо в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ відображена винагорода гіг-спеціалісту?
    01.05.20249
  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202432
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202425
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024155
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202435