• Посилання скопійовано

Порядок звітування підприємства, якщо засновник-нерезидент

Який порядок звітування підприємства, засновником якого є нерезидент?

Оскільки фізособа-нерезидент не здійснює господарської діяльності на території України від свого імені через представництво або філію, а тільки є засновником підприємства-резидента, то таке підприємство є звичайним платником податку на прибуток та подає декларацію з податку на прибуток з заповненням додатку ПН у разі виплати різних видів доходів засновнику-нерезиденту (найімовірніше це будуть дивіденди). У заголовній частині декларації графи 7 та 9 не заповнюється.

 

Правила оподаткування

За пп. 141.4.2 ПКУ у редакції 2016 року резидент, що здійснює на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у підпункті 141.4.1 ПКУ, за ставкою в розмірі 15 відсотків (крім доходів, зазначених у підпунктах 141.4.3-141.4.6 ПКУ) їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

 

Фінзвітність

Оскільки підприємство не є представництвом іноземних суб'єктів господарської діяльності, то у такому разі спрощену фінзвітність воно буде складати у разі відповідності критеріям, зазначеним у ст. 55 ГКУ.

Суб’єктами мікропідприємництва є юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 10 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 2 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України.

Тож зазначене підприємство відноситься  до суб’єктів мікропідприємництва, тому потрібно складати Спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (ф. №1-мс та 2-мс).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»