• Посилання скопійовано

Відображення витрат на додаткові послуги у накладній

Під час придбання металу постачальник у накладній окреми рядком відобразив суму наданих послуг з порізки. Чи можливо відображати у накладній товар та послуги одночасно? Чи є право на витрати за таким документом?

Так, підприємство має повне право на визнання зазначених витрат у вигляді товару та послуг з порізки у складі витрат. Але для вирішення питання, яким документом повинна підтверджуватись госпоперація понесених витрат на порізку, слід звернутись до умов договору. Власне у договорі буде зазначено договірну вартість товару, а також: чи належить до складової вартості металу послуга з порізки чи встановлено окрему вартість на послугу. Якщо на послугу з порізки встановлено окрему ціну, то краще підтверджувати це окремим первинним документом. З іншої сторони, якщо у накладній буде окремим рядком вказано вартість послуг, помилки у цьому не має.

Проте, підприємству-покупцю за умовами запитання потрібно звернути увагу на наступний момент. Придбані запаси зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю. Первісною вартістю запасів, що придбані за плату, є собівартість запасів, яка складається з фактичних витрат перелічених у п. 9 П(С)БО 9, зокрема:

- суми, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю), за вирахуванням непрямих податків (наприклад, якщо сторони є платниками ПДВ); 

- інших витрат, які безпосередньо пов'язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях. 

Відповідно, понесена сума витрат на послуги порізки металу є складовою собівартості придбаного товару. Таку суму потрібно розподілити до кожної одиниці придбаного товару у процентному відношенні. Але документальне підтвердження має бути оформлено відповідно до умов договору купівлі-продажу металу. Щоправда при умові підтвердження госпоперації первинними документами, у яких зазначено всі обов’язкові реквізити (перелік обов’язкових реквізитів передбачено ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік та п. 2.4 Положення №88).

Адже підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи складаються на бланках типових і спеціалізованих форм, затверджених відповідним органом державної влади (до затверджених форм відносять, наприклад, податкові накладні, акцизні накладні, касові документи тощо). І як сказано у п. 2.7 Положення № 88: документування господарських операцій може здійснюватись із використанням виготовлених самостійно бланків, які повинні містити обов'язкові реквізити чи реквізити типових або спеціалізованих форм. Якщо послуга є складовою ціни реалізації металу, про що вказано у договорі купівлі-продажу, у такому разі продавець має право у накладній зазначити окремими рядками зміст та обсяг таких операції (метал та послуга з порізки), одиницю виміру тощо.

Своєю чергою покупець має повне право на віднесення таких сум зазначених у накладній до первісної вартості придбаних запасів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»