• Посилання скопійовано

Яку фінзвітність подавати мікропідприємству – платнику податку на прибуток?

Підприємство відповідає критеріям мікропідприємства, тому подає спрощений фінзвіт раз на рік. З 01.10.2024 р. воно стало платником податку на прибуток. Як подавати фінансову звітність: за 9 місяців чи річну?

Фінансову звітність зобов’язані подати:

  • усі юридичні особи, створені відповідно до законодавства України (незалежно від організаційно-правових форм і форм власності);
  • представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності (див. ст. 2 Закону про бухоблік і п. 1 Порядку №419).

Проміжну фінансову звітність складають:

Не подають проміжну фінзвітність, а звітують за підсумками року за формами №1-мс, №2-мс :

  • мікропідприємства;
  • юридичні особи— платники єдиного податку;
  • представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності.

В загальному порядку необхідно орієнтуватися на класифікацію, наведену в Законі про бухоблік, проте платники податку на прибуток мають враховувати норми ПКУ. Так, п. 46.2 ПКУ визначено, що платник податку на прибуток (крім платників податку на прибуток, які відповідно до Закону про бухоблік зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом) подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст.137 ПКУ.

Тобто в залежності від того, за якою декларацією з податку на прибуток звітує підприємство, квартальною чи річною, і подається фінзвітність, яка є його невід’ємним додатком.

Річний податковий (звітний) період встановлюється, зокрема, для таких платників податку на прибуток:

  • які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;
  • виробників сільськогосподарської продукції;
  • у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний період, не перевищує 40 мільйонів гривень;
  • суб’єктів господарювання – юридичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, щодо виплачених нерезиденту доходів (прибутків) із джерелом їх походження з України, що оподатковуються в порядку (пп.141.4 ПКУ);
  • суб’єктів господарювання – юридичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, щодо отриманого скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що оподатковується в порядку, визначеному ст. 39 ПКУ (див. п.137.5 ПКУ).

Відповідно до наведеної умови підприємство стає платником податку на прибуток з 1 жовтня 2024 р. і відзвітує в річній декларації за результатами 4 кварталу, додавши річну фінзвітність за 2024 рік. Проміжну фінансову звітність за 9 місяців 2024 р. подавати не потрібно.

В подальшому, починаючи з 1 січня 2025 р., підприємству необхідно проаналізувати, чи підпадає воно під критерії, наведені в ст. 137 ПКУ щодо річного звітування з податку на прибуток. Якщо так, то фінзвітність підприємство продовжує подавати спрощену річну до того моменту доки не стане «високодохідником» у розумінні ст. 137 ПКУ або малим, середнім або великим підприємством відповідно до ст. 2 Закону про бухоблік.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Яку фінзвітність подавати мікропідприємству – платнику податку на прибуток?
    Підприємство відповідає критеріям мікропідприємства, тому подає спрощений фінзвіт раз на рік. З 01.10.2024 р. воно стало платником податку на прибуток. Як подавати фінансову звітність: за 9 місяців чи річну?
    11.10.2024880
  • Тонка капіталізація процентів за борговими зобов’язаннями перед нерезидентами
    Підприємство збільшило фінрезультат до оподаткування за 1 квартал 2021 р. на різницю, передбачену пп. 140.2 ПКУ. Надійшлов запит від податкової про те, що ця різниця застосована безпідставно і її потрібно відкоригувати. Чи правомірні вимоги податківців?
    09.10.202423
  • Що робити, якщо резидент Дія Сіті перестав відповідати критеріям?
    Що відбувається зі стартапером, який отримав резидентство Дія Сіті, але в цьому ж році, можливо, в місяці отримання резидентства, не дотримався однієї (або більше) з 4 «полегшених» вимог ч. 3 ст. 5 Закону №1667? Наприклад, перевищив дохід
    07.10.202423
  • Чи подавати повідомлення про участь в МГК, якщо не було контрольованих операцій?
    Підприємство має відсоткову позику від резидента Кіпру, пов’язаної особи. Згідно з п. 39.2.1.1 ПКУ ця операція підпадає під визначення контрольованої. Але одночасно не виконуються умови п. 39.2.1.7 ПКУ – річний дохід за 2023 рік менший ніж 150 млн грн, обсяг операцій з контрагентом перевищує 10 млн грн (сума нарахованих відсотків за 2023 рік більша ніж 10 млн). Чи потрібно подавати Звіт про контрольовані операції, якщо не виконуються одночасно умови п. 39.2.1.7? Чи потрібно подавати повідомлення про участь в МГК, якщо не подаємо звіт про контрольовані операції?
    30.09.202430
  • Як оподаткувати доходи представництва, яке визнали постійним під час перевірки?
    Представництво нерезидента визнали постійним в результаті планової документальної перевірки. Представництво отримує дохід від реалізації автомобілів. Податок на прибуток за 2017 – 2018 рр. – 18% від 30% виручки від продажу автомобілів; за 2021 – 2023 рр. – 18% виручки від продажу. Материнська компанія зареєстрована платником податку на прибуток у березні 2024 р. Чи правомірний такий підхід перевіряючих?
    11.09.202425

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь