• Посилання скопійовано

Чи можна платити дивіденди за прибуткові роки, якщо є збиткові роки?

За даними фінзвіту за 2019 та 2020 рр. підприємство отримало чистий прибуток, а за даними 2021 та 2022 рр. – збиток. Чи можна сплатити дивіденди за прибуткові роки?

Додаткові дані:

В рядку 1420 балансу підприємства за 2022 рік (на кінець звітного періоду) зазначене число з позитивним знаком. Кредиторська заборгованість у підприємства відсутня. Кошти на рахунку наявні.

 

Чи можна платити дивіденди за прибуткові роки, якщо є збиток за інші роки?

Так, можна, якщо відсутні інші обмеження на виплату дивідендів. Це питання розглядалося тут.

 

Які обмеження на виплату дивідендів можуть бути?

Згідно з ч. 1 ст. 27 Закону про ТОВ, товариство не має права приймати рішення про виплату дивідендів або виплачувати дивіденди, якщо:

1) товариство не здійснило розрахунків з учасниками товариства у зв’язку із припиненням їх участі у товаристві або з правонаступниками учасників товариства відповідно до цього Закону;

2) майна товариства недостатньо для задоволення вимог кредиторів за зобов’язаннями, строк виконання яких настав, або буде недостатньо внаслідок прийняття рішення про виплату дивідендів чи здійснення виплати.

Поряд з цим статутом товариства можуть додатково передбачатися інші умови, за яких загальні збори учасників не можуть приймати рішення про виплату дивідендів чи за яких дивіденди не можуть виплачуватися (див. ч. 2 ст. 27 Закону про ТОВ).

За умовами запитання кредиторської заборгованості у ТОВ немає, коштів на рахунку для виплати дивідендів достатньо, тому якщо у статуті ТОВ немає інших застережень на виплату дивідендів, на наш погляд, ТОВ має право виплатити дивіденди за прибуткові 2019 і 2020 роки. Причому на дивіденди можна використати увесь прибуток цих років, а не тільки ту частину прибутку, яка є в рядку 1420 балансу підприємства за 2022 рік на кінець звітного періоду.

Якщо використати весь прибуток за 2019 та 2020 роки на виплату дивідендів, то збитки 2021 та 2022 року можуть покриватись за рахунок прибутків наступних років. До речі, покриття збитків одніх років за рахунок прибутку інших років також оформляється рішенням засновників підприємства. Але таке рішення призведе до того, що цей прибуток вже не можна буде направити на виплату дивідендів.

 

ПДФО, ВЗ з дивідендів, які виплачуються фізособі

Якщо ТОВ є платником податку на прибуток, воно утримує ПДФО в розмірі 5% від суми нарахованих дивідендів (див. пп. 167.5.2 ПКУ). Якщо ТОВ є платником єдиного податку – 9% від суми нарахованих дивідендів (пп. 167.5.4 ПКУ).

Окрім того, з суми нарахованих дивідендів утримується ВЗ в розмірі 1,5% (пп. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Тому якщо, наприклад, ТОВ є платником податку на прибуток, і нарахувало дивіденди учаснику ТОВ – фізособі в розмірі 1000 грн., з цієї суми слід утримати ПДФО 50 грн (1000 х 5%), ВЗ 15 грн (1000 х 1,5%). На руки учаснику фізособі належить до виплати 935 грн. (1000 – 50 – 15).

Податки перераховують до бюджету, а сума дивідендів на руки – учаснику-фізособі. Детальніше про документальне оформлення, оподаткування дивідендів можна почитати тут.

 

Авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів

Авансовий внесок не справляється у разі виплати дивідендів фізособам (див. пп. 57.1.-1.3 ПКУ).

 

Як заповнювати платіжні інструкції на сплату дивідендів?

Щодо платіжок на сплату податків в частині заповнення «Призначення платежу». Починаючи з 01.04.2023 р. реквізит платіжок «призначення платежу» заповнюється згідно з нормами Порядку №148.

Призначення платежу заповнюється так:

  • «101 податок на доходи фізичних осіб від дивідендів за 2019 і 2020 роки»;
  • «101 військовий збір від дивідендів за 2019 і 2020 роки».

Тобто, в призначенні платежу спершу пишеться код сплати податку 101 і далі у довільній формі наводиться пояснення, що саме за податок сплачується.

Хоча відповідно до п. 5 Наказу №148 до 01.07.2023 р. можна заповнювати призначення платежу так, як це робили раніше. Про заповнення призначення платежу за колишнім порядком можна почитати тут.

«Призначення платежу» в платіжці на перерахування дивідендів фізособі учаснику ТОВ.

Відповідно до п. 41 Інструкції №163, платник заповнює реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції так, щоб надавати отримувачу коштів повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється платіжна операція. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України.

Тобто, формат заповнення цього реквізита довільний, але має містити необхідну інформацію про платіж.

Наприклад, призначення може бути таким: «Дивіденди за 2019 та 2020 роки Пугач Григорію Михайловичу, РНОКПП 1396598563, згідно з протоколом загальних зборів ТОВ «ААА» від 24.04.2023 р. №1».

Реквізити рахунків для перерахування ПДФО, ВЗ з дивідендів.

З цього питання рекомендуємо звернутися до ДПС за місцем податкового обліку ТОВ. Зокрема, бюджетні рахунки є на сайті ДПС, а також ці рахунки можна знайти у Кабінеті платника податків, в розділі «Розрахунки з бюджетом».

Коди платежів:

  • 11010400 Податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку інших ніж заробітна плата – сплачується до місцевого бюджету;
  • 11011000 Військовий збір – сплачується до державного бюджету.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202452
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202450
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202447
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485