• Посилання скопійовано

Норми Конвенції щодо податку на прибуток, який платить нерезидент

Чи може нерезидент, який подає в Україні декларацію з податку на прибуток, застосовувати положення Конвенції між Урядом України та Урядом США про уникнення подвійного оподаткування щодо звільнення від оподаткування отриманого прибутку на підставі довідки податкової служби (форма №6166), згідно з якою нерезидента звільнено від сплати податків?

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Конвенції прибуток від комерційної діяльності резидента Договірної Держави може оподатковуватись тільки у цій Державі, якщо резидент не здійснює або не здійснював комерційну діяльність в другій Договірній Державі через розташоване в  ній постійне представництво. Якщо резидент здійснює або здійснював комерційну діяльність, як вказано вище, прибутки від цієї комерційної діяльності резидента можуть оподатковуватися в цій другий Державі, але тільки в тій частині,  яка може бути віднесена до активів або діяльності цього постійного представництва.

Відповідно до ч. 6 ст. 7 Конвенції для цілей цієї Статті термін «прибуток від комерційної діяльності» означає прибуток, одержаний від активного ведення комерційної діяльності. Він включає, наприклад, прибуток від виробництва, торгівлі, рибальства, транспортування, комунікацій, видобутку корисних копалин, оренди рухомого майна та надання послуг іншій особі.

Таким чином, якщо нерезидент здійснює на території України господарську діяльність через постійне представництво, отримуючи прибуток від такої діяльності, то оподатковується такий прибуток на території України, за наслідками поданої нерезидентом декларації з податку на прибуток. Відтак застосувати Конвенцію з метою уникнення оподаткування на території України немає підстав.

Але якщо як представництво нерезидента здійснює неприбуткову, негосподарську діяльність, так і нерезидент є неприбутковою організацією, то підрозділ нерезидента може не відповідати поняттю постійного представництва, яке наведено в пп. 14.1.193 ПКУ. Причому діяльність, яку здійснює представництво, може не відповідати поняттю господарської діяльності за пп. 14.1.36 ПКУ. А відтак не буде підстав реєструватися нерезиденту платником податку на прибуток і подавати декларацію з податку на прибуток.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»