• Посилання скопійовано

Збиток від операцій з цінними паперами в декларації з прибутку

З яким знаком зазначається збиток від оперцій з ЦП до додатку РІ в рядок 4.1.2? Рядок 4.1.4 додатка ЦП дорівнює - 4750000 грн. До рядка 4.1.2 вноситься збиток, що має збільшувати бухгалтерський фінрезультат, але якщо зазначити із знаком «-», то сума зменшується на збиток

Додаток ЦП

Дивимося додаток ЦП до декларації з податку на прибуток, в якому відображаються фінансові результати від операцій з цінними паперами (ЦП).

  • В рядку 01 наводиться загальний дохід від продажу та інших способів відчуження ЦП. А за видами ЦП доходи відображаються в рядках – 01.1 – 01.13.
  • В рядку 02 наводяться витрати, пов’язані з придбанням ЦП, які продані (відчужені). А за видами ЦП витрати наводяться в рядках 02.1 – 02.13.
  • В рядку 03 наводиться від’ємне значення фінансового результату за операціями з цінними паперами попереднього звітного року. Тобто, це від’ємне значення рядка 4.1.4 РІ додатка ЦП за минулий звітний рік.

Рядок 4.1.3 РІ – показується загальний результат переоцінки ЦП, якщо така переоцінка проводилася. Від’ємний результат переноситься в рядок 4.1.3 ЦП додатка РІ до декларації з прибутку. А позитивний результат до додатка РІ не переноситься.

Нарешті в підсумковому рядку 4.1.4 РІ додатка ЦП наводиться фінансовий результат від від продажу та інших способів відчуження ЦП (рядок 01 - рядок 02 - рядок 03 - рядок 04). Цей результат може бути від’ємний (збитки від продажу ЦП) чи позитивний. Якщо від’ємний, у рядку 4.1.4 РІ додатка ЦП він наводиться із знаком мінус – «-».

Позитивний результат переноситься в рядок 4.1.4 ЦП додатка РІ до декларації з прибутку. А від’ємний результат до додатка РІ не переноситься.

 

Додаток РІ

В рядку 4.1.2 додатка РІ відображається сума від’ємного фінрезультату від продажу або іншого відчуження ЦП, за даними фінзвітності. Тобто, це від’ємний результат за даними бухобліку, а не за даними додатка ЦП.

Причому відображається така сума без знаку мінус – «-».

В рядку 4.2.2 додатка РІ відображається сума позитивного фінрезультату від продажу або іншого відчуження ЦП, за даними фінзвітності. Тобто, це позитивний результат за даними бухобліку, а не за даними додатка ЦП.

До рядка 4.1.3 ЦП додатка РІ переноситься сума від’ємного значення рядка 4.1.3 додатку ЦП. Повторимося – тільки від’ємне. Позитивне ні. Причому відображається така від’ємна сума без знаку мінус – «-».

До рядка 4.1.4 ЦП додатка РІ переноситься сума позитивного значення рядка 4.1.4 додатка ЦП. Якщо значення від’ємне, воно до цього рядка не переноситься.

 

Відповідь на дане питання

З наведеного вище випливає, що якщо в рядку 4.1.4 РІ додатка ЦП отримали від’ємне значення - -4750000 грн., воно до рядка 4.1.4 ЦП додатка РІ не переноситься. Від’ємне значення в цьому рядку, отримане за наслідками року, буде відображатися в рядку 03 додатку ЦП наступного року.

А в рядок 4.1.2 додатка РІ заноситься сума від’ємного фінрезультату (збиток), відображене у складі фінзвітності, тобто, отримане за наслідками бухобліку. Причому заноситься без знаку мінус «-».

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»