• Посилання скопійовано

Оподаткування купівлі платником податку на прибуток хостингу та домену у нерезидента

Як оподатковується операція купівлі ТОВ - платником податку на прибуток хостингу і домену у нерезидента?

ПДВ та податок на репатріацію

Про особливості сплати цих податків в ситуації, яку ми розглядаємо, ми писали тут: Оподаткування купівлі ФОП на ЄП хостингу і домену у нерезидента.

Все сказане там про ПДВ для ФОП стосується і ТОВ - платника податку на прибуток.

 

Податок на прибуток

У підкатегорії 102.05, ЗІР читаємо питання: «Як у податковому обліку платника податку на прибуток відображаються витрати на розробку вебсайту та його розміщення в мережі Інтернет (реєстрація доменного імені та хостинг)?».

Коротка відповідь податкової така. 

Зазначені активи відносяться до 6 групи – інші нематеріальні активи. При цьому розрахунок амортизації здійснюється відповідно до норм п. 138.3 ПКУ.

Наша думка така:

Якщо витрати на хостинг і домен здійснені на етапі розробки сайту, то в бухобліку вони включаються до його первісної вартості (див. п. 17 П(С)БО 8). З консультації в ЗІР випливає, що там розглянута саме така ситуація, пов’язана з розробкою сайту. Причому консультація податкової стосується ситуації, коли платник податку коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, отже, він має застосовувати «амортизаційну» різницю ст. 138 ПКУ.

Але якщо ці витрати здійснені вже після того, як сайт поставлено на баланс, вони є витратами на обслуговування сайту. А відтак, в бухобліку включаються до складу витрат (п. 18 П(С)БО 8) – адмінвитрат (рах. 92), якщо сайт використовується з адмінметою, витрат на збут (рах. 93), якщо сайт використовують для збуту продукції тощо. Відтак, зазначені витрати зменшують фінрезультат до оподаткування і, як наслідок об’єкт оподаткування податком на прибуток. В цьому разі вони не амортизуються.

Платник податку на  прибуток, який коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, має також звернути увагу на різницю за пп. 140.5.4 ПКУ. Якщо послуги придбані у нерезидента, який зазначено у цьому підпункті, то фінрезультат до оподаткування збільшується на 30% вартості придбаних послуг.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»