• Посилання скопійовано

Чи треба в декларації з прибутку зменшувати оподатковуваний дохід на суму нарахованого податку?

За результатами складання бухбалансу оподаткований дохід становить 128 тис. грн. 31.12.2018 р. при нарахуванні податку на прибуток у сумі 23 тис. грн оподаткований дохід зменшився до 105 тис. грн. Чи переносити цю операцію на 1 січня 2019 р? Чи відображати в декларації дохід у 105 тис. грн, а сплатити 23 тис. грн?

Об'єкт оподаткування та база оподаткування є обов'язковими елементами, які визначаються під час встановлення податку (п. 7.1 ПКУ). Податок на прибуток підприємств не виключення.

Так, відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Базою оподаткування є грошове вираження об'єкту оподаткування, визначеного згідно зі ст. 134 ПКУ з урахуванням положень ПКУ (п. 135.1 ПКУ).

У п. 3 розд. І НП(С)БО 1 фінансова звітність визначена як бухгалтерська звітність, яка містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

У п. 1 розд. ІІ НП(С)БО 1 встановлено, що фінансова звітність складається з:

При цьому показники про податок на прибуток, витрати і збитки, вирахування з доходу, вибуття коштів, зменшення складових власного капіталу наводяться в дужках (п. 5 розд. ІІ НП(С)БО 1).

У звіті про фінансові результати розкривається інформація про доходи, витрати, прибутки і збитки, інший сукупний дохід та сукупний дохід підприємства за звітний період (п. 8 розд. ІІ НП(С)БО 1).

ДФС у листі від 10.02.2016 р. №2716/6/99-99-19-02-02-15 повідомляє, що для заповнення рядка 01 Декларації визначають  суму показників, які вказані у рядках 2000, 2120, 2200, 2220, 2240 Звіту про фінансові результати (ф. №2).

Для заповнення рядка 02 Декларації переносяться дані з рядка 2290 чи рядка 2295 Звіту про фінансові результати (ф. №2), або рядка 2290 ф. № 2-м, ф. №2-мс.

Суму прибутку, отриманого за звітний період, відображають з додатним значенням, суму збитку – відповідно зі знаком «-».

Нагадаємо, податок на прибуток можна зменшити на суму:

  • податку на прибуток, отриманого з іноземних джерел, що сплачений суб'єктами господарювання за кордоном;
  • нарахованого та сплаченого авансового внеску з цього податку у зв'язку з виплатою дивідендів.

Зменшення нарахованої суми податку на прибуток підприємств вказується у додатку ЗП, значення якого слід перенести до рядка 16 ЗП Декларації.

Отже, ані фінансовий результат до оподаткування, зазначений у рядку 2290 Звіту про фінансові результати (ф. № 2), ані фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності відповідно до НП(С)БО або МСФЗ (+, -), вказаний у рядку 02 Декларації  з податку на прибутокне зменшуються на суму нарахованого податку на прибуток за звітний податковий період.

Значення останнього відображається відповідно:

  • у рядку 2300 «Витрати (дохід) з податку на прибуток» Звіту про фінансові результати (ф. № 2);
  • у рядку 06 «Податок на прибуток ((позитивне значення) (рядок 04 - рядок 05ПЗ) х ____2 / 100)» Декларації  з податку на прибуток.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»