• Посилання скопійовано

Придбання квартири для перепродажу працівникові — податкові наслідки

Підприємство придбало квартиру з метою продажу її працівникові. Які наслідки будуть у податковому обліку?

Спочатку розгляньмо, як ця операція оподатковується ПДВ, оскільки для неї встановлено особливі правила.

Операція постачання житла звільнена від оподаткування ПДВ згідно з пп. 197.1.14 ПКУ, крім першого постачання житла. Що таке перше постачання житла, визначено в тому ж пп. 197.1.14 ПКУ: це постачання або новозбудованого житла, або капітально відремонтованого, причому в останньому випадку покупець житла не повинен бути його власником до капітального ремонту.


Ваше підприємство цілком могло придбати цю квартиру в результаті першого постачання житла, тобто у вартості квартири міг бути вхідний ПДВ. Проте якщо воно потім продасть цю квартиру своєму працівникові, то це вже не буде першим постачанням житла, і ця операція буде звільнена від ПДВ. Отже, і права на податковий кредит у підприємства — покупця квартири не буде (п. 198.4 ПКУ). А якщо квартиру було придбано на вторинному ринку, то тут не буде і вхідного ПДВ.

Тепер з'ясуймо, як ця операція оподатковуватиметься податком на прибуток.

Насамперед треба визначити, до якого виду операцій вона належить. На думку автора, квартира, придбана для подальшого продажу, є товаром і підпадає під визначення товару згідно з пп. 14.1.244 ПКУ. Така квартира не є основним засобом за пп. 14.1.138 ПКУ, оскільки вона не призначена для використання в господарській діяльності підприємства (крім того факту, що її буде продано і за неї буде отримано виручку), оскільки вартість використовуваних основних засобів поступово зменшується в процесі використання й очікуваний термін корисного використання більше одного року або тривалості одного операційного циклу (якщо тривалість циклу більша за рік). Тому купівля і подальший продаж квартири — це звичайна операція купівлі та продажу товару.

Нагадаємо, що доходи від продажу товарів враховуються відповідно до пп. 135.4.1 ПКУ і відображаються в рядку 02 (і, зрозуміло, в рядку 01, у якому показується загальна сума доходів платника податку за звітний період) декларації з податку на прибуток за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213. Собівартість проданих товарів включається до складу операційних витрат згідно з пп. 138.1.1 ПКУ і відображається в рядку 05.1 декларації про прибуток. Якщо у вартості квартири міститься ПДВ, її собівартість у податковому обліку з податку на прибуток включатиме також і суму ПДВ згідно з абзацом третім пп. 139.1.6 ПКУ.

Приклад Підприємство купило нову квартиру у забудовника за ціною 600000 грн, у тому числі ПДВ — 100000 грн. За умови продажу її працівникові за 605000 грн у рядку 02 декларації буде відображено дохід 605000 грн, а в рядку 05.1 — собівартість квартири в сумі 600000 грн.

Питання оподаткування ПДФО в цьому разі не виникає, оскільки жодних доходів працівник під час купівлі квартири не отримує.

Якщо підприємство продає працівникові квартиру за ціною, нижчою за звичайну ціну такої квартири, то в цьому разі працівник отримує додаткове благо, передбачене пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ: це сума «знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податків». У цьому разі сума ПДФО розраховується за правилами п. 164.5 ПКУ і сплачується наступного дня після передачі квартири працівникові згідно з пп. 168.1.4 ПКУ, а потім поступово утримується з інших доходів працівника, що нараховуються працедавцем, або вноситься ним у касу підприємства або на його поточний рахунок.

Звичайну вартість квартири слід визначати за даними незалежної оцінки. Ціна придбання квартири може вважатися звичайною ціною тільки в тому разі, якщо ринкові ціни на такі квартири є достатньо стабільними. Але щоб підтвердити цей факт, знову-таки потрібні послуги оцінювача.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202452
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202451
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202447
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485