• Посилання скопійовано

Коригування кількісних показників для правильного відображення загальної суми та ПДВ в податковій накладній

Постачальник з метою правильного відображення у податковій накладній загальної суми та ПДВ, відкоригував кількість знаків у кількісному показнику (22,59993т. замість 22,6т.). При цьому у первинних документах зазначається саме 22.6т. Чи буде це порушенням порядку заповнення податкової накладної та які ризики втрати податкового кредиту покупцем?

Податківці зазначали, що податкова накладна повинна містити ідентичні показники (номенклатура товарів/послуг продавця, одиниця виміру товару/послуги, кількість, ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ)  тим, що зазначені в первинних документах в частині, що оплачена контрагентом-покупцем.

При цьому, позиція податківців, щодо податкових накладних з помилками чи з порушення порядку реєстрації наступна:  «податкова накладна, яка складена з помилкою, не може бути включена покупцем – платником ПДВ до складу податкового кредиту».

В свою чергу ДФС у Тернопільській області роз’яснювали, що вартісні показники в податкових накладних зазначаються в гривнях з копійками (тобто тільки з двома десятковими знаками), при цьому щодо кількісних показників, то необхідною кількістю знаків після коми у них вважається така кількість, якої достатньо для вірного розрахунку вартісного показника у графі 10 такої податкової накладної.

Тож постачальником повинно бути дотримано обох необхідних умов (правильного округлення та відповідності податкової накладної первинним документам). Цілком логічним, в даному випадку буде вимагати від постачальника зазначення аналогічних реквізитів як в первинних документах так і в податковій накладній. 

Варіанти вирішення даної ситуації ми розглядали тут, а саме, ціна товару повинна визначатися в гривнях з копійками без ПДВ – це й є база оподаткування ПДВ (ст. 188 ПКУ). А вже потім до цієї ціни "зверху" додається сума ПДВ шляхом множення бази на ставку 20% (чи 7%). Таким чином, значення графи 7 (ціна без ПДВ) завжди буде в гривнях з двома знаками після коми.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202417
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 542
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431