• Посилання скопійовано

Перепродаж транспортних послуг експедитором: як заповнити податкову накладну?

Підприємство займається експедируванням вантажних перевезень на території України. Було 5 рейсів з різними виконавцями. Від 3-х перевізників податкові накладні отримано з кодом 52.29 - доп діяльність в сфері транспорту, а від двох інших з 49.41 - вантажний автотранспорт. Як заповнити податкову накладну?

Можна запропонувати наступні варіанти для кодування послуг сторонніх осіб, вартість яких відшкодовується експедитору замовником:

1) використовувати такі  ж коди, які вказували в податкових накладних постачальники відповідних послуг (наприклад, в одному рядку вказати вартість послуг від трьох перевізників з кодом 52.29 - доп діяльність в сфері транспорту, а в другому рядку – вартість послуг з кодом 49.41 - вантажний автотранспорт.).

Цей найпростіший варіант, але не може бути 100% правильним. Адже експедитор, який отримує від замовника відшкодування витрат за послуги перевізників, не є постачальником таких послуг. Крім цього, замовник може відшкодовувати експедитору  вартість специфічних послуг, наприклад, послуги митного терміналу щодо електронного декларування товарів, постачальником яких експедитор бути не може.

2) зазначати код транспортно-експедиторських послуг — 52.29. Тут вбачається аналогія з відшкодуванням комунальних послуг орендодавцю. Тобто якщо виходити з того, що відшкодування вартості послуг, наданих третіми особами, передбачено договором транспортного експедирування (тобто є частиною вартості послуг з організації перевезення (експедирування), то в податковій накладній достатньо було б указати код 52.29;

3) зазначати код 52.29.20 «Послуги допоміжні щодо транспортування, інші, н. в. і. у.». До цього коду включається загальна вартість всіх послуг з перевезення вантажів. На нашу думку, це буде оптимальний варіант, який цілком вписується в загальні вимоги п. 201.1 ПКУ.

Але, щоб уникнути суперечок з податківцями, все ж таки радимо звернутися до них  за індивідуальною податковою консультацією (ІПК) відповідно до норм ст. 52 ПКУ.

Зазначення помилкового коду послуг до 31.12.2017 р. не спричиняє штрафи за помилки в кодах послуг згідно з ДКПП (а також у кодах товарів за УКТ ЗЕД) (п. 120-1.3 ПКУ) уведено мораторій (п. 35-1 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ). А от за порушення строків реєстрації в ЄРПН податкових накладних, передбачених п. 201.10 ПКУ, штрафи накладаються. Проте у покупця можуть бути сумніви щодо включення такої ПН до складу податкового кредиту. Тому він теж може звернутися за ІПК до податківців.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 691
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432