• Посилання скопійовано

Невірна адреса у податковій накладній: відображення у декларації

Постачальник виписав і зареєстрував податкову накладну в Єдиному реєстрі в травні з невірною адресою. У червні виписав розрахунок коригування. В якому періоді покупцю відображати в декларації з ПДВ податкову накладну і розрахунок коригування?

Для того, чтобы разобраться с этим вопросом обратимся к п. 201.10 НКУ. В нем сказано: «Отсутствие факта регистрации плательщиком налога - продавцом товаров и услуг налоговых накладных в Едином реестре налоговых накладных или нарушение порядка заполнения налоговой накладной не дает права покупателю на включение сумм налога на добавленную стоимость в налоговый кредит и не освобождает продавца от обязанности включения суммы налога на добавленную стоимость, указанной в налоговой накладной, в сумму налоговых обязательств за соответствующий отчетный период».

Таким образом, в мае 2015 года Вы, как покупатель, не имеете права относить данную налоговую накладную к составу налогового кредита, однако Ваш контрагент, как продавец, должен включить ее в состав налогового обязательства.

Далее в июне месяце зарегистрирован расчет корректировки, который дает полное право Вам, как покупателю, включить исправленную налоговую накладную в состав налогового кредита этого отчетного периода. Значит, по этой налоговой накладной налоговый кредит Вы получите не раньше июня месяца. 

Относительно предельных сроков включения расчетов корректировок налоговых накладных НКУ молчит. В нем есть норма, которая касается только налоговых накладных, которые зарегистрированы с нарушением сроков обязательной регистрации. Очень косвенно, но данную норму можно применить и в данной ситуации, поскольку нарушение все таки на лицо. Она содержится в п.198.6 НКУ и разрешает включать налоговые накладные в состав налогового кредита, зарегистрированные с опозданием, в том отчетном периоде, в котором они зарегистрированы, но не позднее 180 дней с даты выписки такой налоговой накладной. За неимением других норм нужно пользоваться этими. Поэтому считаем, что данный расчет корректировки Вы можете отнести к составу налогового кредита на протяжении еще 180 дней с даты выписки первой (ошибочной) налоговой накладной.  

  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Дрючин Дмитро

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    Сьогодні 16:171
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    Сьогодні 09:1314
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 504
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431