• Посилання скопійовано

ПН на підрядні роботи, облік матеріалів, переданих генпідрядником субпідряднику

Субпідрядник виконав роботи частково із власних матеріалів, частково з матеріалів генпідрядника. Як складати ПН на підрядні роботи, чи зазначати використані матеріали? Як оформляти списання матеріалів, переданих генпідрядником субпідряднику? Чи повинен генпідрядник обліковувати матеріали, використані субпідрядником для виконання робіт?

Про матеріали генпідрядника (замовника)

Субпідрядник може виконувати роботи як із власних матеріалів, так і з матеріалів, наданих генпідрядником (див. ст. 839, ст. 840 ЦКУ).

Причому для субпідрядника генпідрядник виступає замовником, а субпідрядник для генпідрядника – підрядником (див. ст. 838 ЦКУ).

Якщо роботи частково виконуються з матеріалів замовника (генпідрядника), то мають дотримуватися умови, наведені в ст. 840 – ст. 842 ЦКУ:

  • підрядник відповідає за неправильне використання отриманого від замовника матеріалу;
  • підрядник зобов'язаний надати замовникові звіт про використання матеріалу та повернути його залишок;
  • у договорі підряду мають бути встановлені норми витрат матеріалу, строки повернення його залишку та основних відходів, а також відповідальність підрядника за невиконання або неналежне виконання своїх обов'язків;
  • підрядник відповідає за невиконання або неналежне виконання роботи, спричинене недоліками матеріалу, наданого замовником, якщо не доведе, що ці недоліки не могли бути ним виявлені при належному прийманні матеріалу;
  • підрядник зобов'язаний вживати усіх заходів щодо збереження майна, переданого йому замовником, та відповідає за втрату або пошкодження цього майна;
  • ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження (псування) матеріалу до настання строку здачі підрядником визначеної договором підряду роботи несе сторона, яка надала матеріал, а після настання цього строку - сторона, яка пропустила строк, якщо інше не встановлено договором або законом.

З наведеного випливає, що якщо генпідрядник надав субпідряднику матеріали, обладнання для виконання підрядних робіт, які потім будуть за актом передані генпідряднику, то право власності на такі матеріали, обладнання не переходить від генпідрядника до субпідрядника.

Тож передані матеріали, обладнання після передачі субпідряднику продовжує обліковуватися на балансі генпідрядника, на тому самому бухгалтерському рахунку, на якому обліковувалося до передачі. Але в аналітичних даних до цього рахунку зазначається, що матеріали передані субпідряднику.

Передача матеріалу, обладнання оформляється накладною, ТТН тощо.

А субпідрядник отримані матеріали, обладнання відображає на позабалансовому субрахунку 021 «Устаткування, прийняте для монтажу».

Згідно з Інструкцією №291 облік затрат на монтаж цих цінностей здійснюється на рахунках обліку витрат виробництва (за винятком вартості самих цінностей, прийнятих для монтажу).

Тобто, вартість робіт з монтажу обліковується субпідрядником на рахунку 23, але без вартості самих матеріалів, обладнання.

Після того, як матеріали, обладнання буде використано (встановлено), в аналітичних даних до субрахунку 021 про це робиться відмітка.

Остаточно матеріали, обладнання списуються з субрахунку 021 після передачі замовнику результатів виконаних робіт за актом приймання-передачі. Наприклад, може складатися Акт за формою №КБ-2в. Поряд з цим, як зазначено вище, має бути складено звіт про використання матеріалу. Звіт складається за формою, розробленою субпідрядником самостійно. Встановленої нормативними документами форми немає. У звіті субпідрядник звітує про використання матеріалу, отриманого від генпідрядника. Про матеріали, придбані власним коштом, які використані на виконання роботи, в цьому звіті не звітують.

На підставі Акту та Звіту субпідрядника генпідрядник списує матеріали і обладнання до складу виробничої собівартості виконаних робіт.

 

Чи повинен генпідрядник обліковувати матеріали, використані субпідрядником для виконання робіт

Ні, генпідрядник не обліковує матеріали, використані субпідрядником для виконання субпідрядних робіт.

Від субпідрядника генпідрядник отримує виконані роботи, а не матеріали. Вартість цих робіт генпідрядник включає до виробничої собівартості виконуваних робіт:

  • Дт 23 Кт 631 – отримано виконані роботи від субпідрядника;
  • Дт 641 Кт 631 – відображено ПК з ПДВ, якщо субпідрядник є платником ПДВ і нарахував ПДВ на виконані роботи;
  • Дт 631 Кт 311 – оплата субпідряднику.

Якщо генпідрядник передавав субпідряднику матеріали, обладнання для виконання робіт, то вартість таких матеріалів, обладнання списується на виробничу собівартість виконуваних робіт:

  • Дт 23 Кт 20 тощо – списані матеріали, обладнання.

На рахунку 23 генпідрядник відображає також інші витрати, понесені на виконання робіт за договором із замовником.

Після того, як роботи виконані, генпідрядник передає замовнику виконані роботи, в тому числі виконані субпідрядником і які включені до собівартості робіт (див. вище). Бухгалтерські проводки передачі робіт замовнику в обліку генпідрядника:

  • Дт 361 Кт 703 — визнано дохід від виконаних робіт;
  • Дт 703 Кт 641 — нараховано ПЗ з ПДВ, якщо генпідрядник є платником ПДВ;
  • Дт 703 Кт 791 — дохід від продажу віднесено на фінрезультати;
  • Дт 903 Кт 23 — списана виробнича собівартість виконаних робіт на собівартість реалізації;
  • Дт 791 Кт 903 — собівартість реалізації віднесена на фінрезультати;
  • Дт 311 Кт 361 — отримана оплата від замовника.

Про особливості визнання доходів за будівельним контрактом можна почитати тут.

 

ПН на виконані підрядні роботи

В ПН на виконані підрядні роботи зазначаються самі роботи, так, як вони названі в договорі, в актах виконаних робіт, наприклад, «Роботи з монтажу системи відеоспостереження». Матеріали, обладнання, використані для виконання робіт, в ПН не зазначаються.

Наприклад, подібний висновок читаємо в ІПК ДФСУ від 11.09.2017 р. №1893/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Як виправити ціну товара у видатковій та податковій накладній?
    Товар продається за ціною в гривнях, яка залежить від валютного курсу НБУ. Помилково склали видаткову та податкову накладні від 30.07.2024 р., але за курсом НБУ на 02.05.2024 р. Потрібно було застосувати курс на 30.07.2024 р. Декларація з ПДВ за липень вже подана. Як відкоригувати ціну у видатковій та в податковій накладній саме за курсом на 30.07.2024 р.?
    03.09.202448
  • Перехідні операції під час реєстрації платником ПДВ
    Неприбуткова організація за 12 місяців перевищила 1 млн грн і з 1 вересня 2024 р. буде платником ПДВ. У серпні 2024 р. отримано передплату за продаж приміщення згідно з попереднім договором в розмірі 80%, без ПДВ. Сума, що залишилася у розмірі 20%, буде сплачена у жовтні 2024 р. з ПДВ, коли організація буде вже платником ПДВ. Як обліковувати таку перехідну операцію?
    02.09.202435
  • Бухоблік ПДВ та формування ліміту реєстрації ПН
    Якщо платник ПДВ сплачує задекларовану суму ПДВ за попередній місяць, то ліміт реєстрації ПН (податкових зобов'язань) зростає на суму такої оплати? Чи збільшується залишок на рах. 641/ПДВ? Це потрібно окремо обліковувати на рах. 315? Як податкова бачить ці суми – разом чи окремо?
    30.08.2024649
  • Чи звільняються від ПДВ безтютюнові нікотинові паучі?
    Підприємство продає вроздріб тютюнові вироби – підакцизні товари, які звільнені від ПДВ з кодом пільги 14060554. Також в асортименті є безтютюнові нікотинові паучі. Чи звільняються вони від оподаткування ПДВ?
    21.08.202445
  • Знищення експортованого товару: що з ПДВ?
    Підприємство відвантажило товар (власну продукцію) нерезиденту, за умовами договору право власності перейшло до нерезидента в момент відвантаження товару на складі підприємства, на якому був і митний пост, де відбулося митне оформлення. Попередня оплата за це постачання надійшла від нерезидента ще до відвантаження. Але після митного оформлення і відвантаження товар ще до перетину кордону знищений внаслідок пожежі. Митна декларація оформлялася, але була анульована митницею. Що з ПДВ?
    19.08.202442