• Посилання скопійовано

Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?

ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?

Спочатку визначимо функції кожного учасника договору.

ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем.

Резидент (2) – споживач послуг.

Нерезидент – посередник, що забезпечує контроль та приймає послуги.

Нерезидент від свого імені вчинив правочин на користь резидента (2). Договір про постачання послуг укладено між резидентом (1) та нерезидентом на користь резидента (1). Так як договір не трьохсторонній, то між нерезидентом та резидентом (2) укладено посередницький договір (вірогідніше всього договір комісії).

Більш детально про посередницькі договори ми писали туттут і тут.

Часто в договорі з третьою стороною, в нашому випадку резидентом (1), не вказуються дані щодо отримувача послуг. Але якщо ці дані зазначено, то вони є інформаційними, трьохсторонніх правочинів тут немає, адже передати технічний проект резиденту (2) має саме нерезидент/посередник.

Операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ є об’єктом оподаткування ПДВ.

Місцем постачання послуг з розроблення та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання (пп. 186.3 ПКУ).

Тобто в наведеній ситуації це місце реєстрації нерезидента/посередника. Якщо це місце за межами України, то об’єкта оподаткування ПДВ не буде. Проте, при передачі технічного проекту нерезидентом/посередником резиденту (2), резидент (2) повинен нарахувати зобов’язання з ПДВ, адже з його точки зору місце постачання послуг – Україна, це будуть послуги від нерезидента і при оплаті послуг нерезидента також необхідно буде сплатити податок на доходи нерезидента.

Зауважимо, що в даній ситуації об’єкт оподаткування ПДВ буде в будь-якому разі. Питання: у кого він виникає – у резидента (1) чи у резидента (2). Щодо наведених даних, то саме резидент (2) має задекларувати ПДВ при отриманні послуг від нерезидента. Та для себе резиденту (1) необхідно зрозуміти, чи є нерезидент в даному випадку посередником і як даний правочин оформлено.

Адже ситуація є неординарною та при запиті від ДПС ця інформація дозволить сформулювати обґрунтовану відповідь на запит.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 018
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435