• Посилання скопійовано

Показники податкової накладної помилково виведено в нуль, як виправити ситуацію?

Підприємство зробило два коригування на одну податкову накладну. Друге коригування було помилковим. Відповідно до податкової накладної товар було відвантажено у кількості 4 шт. Перший РК – повернення товару 2 шт., другий РК (помилковий) – ще одне повернення товару 2 шт, тобто підприємство вивело показники ПН в нуль. Яким чином виправити помилку?

Відповідно до п. 201.1 ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних.

У разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (п. 21 Порядку № 1307)

В наведеній ситуації постачальник склав податкову накладну на дату виникнення податкових зобов’язань за першою подією на 4 шт. товару. Потім за фактом здійснення господарської операції зареєстровано РК на кількість повернення – 2 шт. Наступним (помилковим) РК було виведено дані ПН в нуль, що свідчить про відсутність господарської операції. Виправити помилку за допомогою нового РК не вдасться, адже ми коригуємо безпосередньо податкову накладну, а в ній вже немає позицій.

Саме така позиція податківців – в  ІПК від 24.10.2019 р. № 981/6/99-00-07-03-02-15/ІПК вони роз’яснюють, що порядок складання розрахунку коригування та його реєстрації в ЄРПН аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних (крім випадків, передбачених Порядком № 1307).

На їхню думку, оскільки нормами податкового законодавства передбачено складання розрахунку коригування лише до податкової накладної, розрахунок коригування не може бути складено до податкової накладної, яка у ситуації, описаній у зверненні, виведена в нуль (обнулена).

Тобто, якщо розрахунком коригування показники ПН було виведено в нуль, змоги внести виправлення або «повернути» таку ПН у платника податків немає.

Більш детально ми писали про це тут.

Проте в такому випадку необхідно зважати, що у разі якщо така ПН буде зареєстрована з порушенням строків реєстрації, то до такого постачальника будуть застосовані штрафи, передбачені п. 120-1.1 ПКУ.

В даній ситуації підприємству необхідно:

  • скласти та зареєструвати нову ПН на дату виникнення податкових зобов’язань, відповідно до умов наведеної ситуації – на 4 шт. товару;
  • скласти РК до цієї ПН на зменшення, на 2 шт. товару і надіслати його покупцю для реєстрації;
  • попередню ПН та два РК до неї, які призвели до виведення в нуль показників цієї ПН, не відображати в декларації як помилкові;
  • якщо строки реєстрації нової ПН порушені, то податківці нарахують штраф та надішлють ППР про сплату штрафу. Штраф сплачується після отримання такого ППР. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 042
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435