• Посилання скопійовано

ПДВ на заокруглену решту на бонусному рахунку

Аптека при розрахунках з клієнтами планує заокруглювати суму до 10 грн, зараховуючи суму заокруглення на бонусний рахунок. В обліку заокруглення відображається як авансова оплата, яка зараховуватиметься в рахунок оплати наступних покупок. Як виписувати ПН на таку авансову оплату, якщо ставка може бути як 7%, так і 20%? Як потім робити коригування?

Як можна вирішити дану ситуацію?

В описаній ситуації на момент отримання авансової оплати, що оформлено, як бонус, ще невідомо, який товар купуватиметься, окрім того, невідомо, за якою ставкою оподаткування буде оподатковуватися така отримана оплата — 7% чи 20%.

Чинним законодавством це питання не врегульоване. Тому для уникнення непорозумінь, рекомендуємо з цього питання отримати індивідуальну податкову консультацію. 

На наш погляд, це питання може бути вирішене так:

На момент отримання авансу аптека продає бонус. Тобто, назвою «товару» буде «бонус». Вимірюватися бонус може в штуках. Ціна однієї штуки, приміром, 1 грн, в т.ч. ПДВ, що визначається за ставкою 20%. Ціна без урахування ПДВ може бути, скажімо, 0,8333 грн, а сума ПДВ - 0,1667 грн (1 — 0,8333). В своїх консультаціях податкова служба допускає можливість в ціні та сумі ПДВ кількість знаків, що перевищує два знаки (див, приміром, тут, тут).

Тож, наприклад, якщо покупець сплатив 170 грн, а отримав товар на 166 грн, на бонусний рахунок зараховуватиметься 4 грн, в т.ч. ПДВ - 0,6667 грн. 

Якщо аптека на суму отриманої оплати складає зведені ПН за щоденними підсумками операцій, то бонуси на суму авансової оплати зазначатимуться в такій зведеній ПН. 

А на момент отримання товару до початкової ПН складаєтья РК на зміну номенклатури, з кодом причини коригування «104».

 

Особливості складання ПН за щоденними підсумками операцій

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.16): «Який порядок заповнення податкових накладних за щоденними підсумками операцій, в тому числі у разі здійснення платником як оподатковуваних ПДВ операцій з постачання товарів/послуг, так і звільнених від оподаткування?».

ДПС відповідає так:

Для операцій, що оподатковуються або звільнені від оподаткування, складаються окремі ПН, тобто при одночасному постачанні одному отримувачу (покупцю) як оподатковуваних товарів/послуг, так і таких, що звільнені від оподаткування, постачальник (продавець) складає окремі податкові накладні.

У ПН, складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування ПДВ, у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться помітка «Без ПДВ».

Зазначене не поширюється на операції з постачання товарів/послуг, до яких одночасно застосовуються як нульова ставка, так і основна та/або ставка 7 та/або ставка 14 відс., крім випадків, передбачених Порядком №1307. У такому разі складається одна ПН, у якій заповнюються відповідні графи табличної частини розділу Б.

Операції, що оподатковуються за нульовою, основною ставкою, ставками 7 або 14 відс., відображаються в окремих рядках табличної частини розділу Б ПН.

До розділу Б ПН вносяться дані у розрізі опису (номенклатури) постачання товарів/послуг, а саме:

  • у графі 2 зазначається опис (номенклатура) товарів/послуг продавця;
  • у графах 3.1, 3.3 – код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП;
  • у графах 4 та 5 – одиниця виміру товарів/послуг;
  • у графі 6 – кількість (об’єм, обсяг) постачання товарів/послуг;
  • у графі 7 – ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ;
  • у графі 8 зазначається код ставки (20 – у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою; 7 – у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7 відс.; 14 – у разі здійснення операцій з постачання товарів, що підлягають оподаткуванню за ставкою 14 відс.; 902 – у разі здійснення операцій з постачання на митній території України товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою; 903 – у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування;
  • графа 9 заповнюється у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування ПДВ. У графі 9 зазначається код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідниками податкових пільг (які затверджені ДПС станом на дату складання ПН). У разі здійснення пільгових операцій, які не внесені до вказаних довідників (у зв’язку із запровадженням нової пільги) станом на дату складання ПН, у графі 9 проставляється умовний код «99999999», а у відведеному полі зазначаються відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи ПКУ та/або міжнародного договору (угоди), якими передбачено звільнення від оподаткування;
  • у графі 10 – обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ;
  • у графі 11 – сума ПДВ.

До розділу А ПН (рядки I - XII) вносяться узагальнюючі дані за операціями на які складається така ПН, а саме:

  • у рядку I зазначається загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням ПДВ;
  • у рядках II – V зазначаються суми ПДВ, нараховані виходячи з обсягів постачання, зазначених у рядках VI – VIII;
  • у рядках VI – XI зазначаються загальні обсяги постачання товарів/послуг в розрізі кодів ставок, зазначених у графі 8 розділу Б ПН.

У разі складання ПН на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування ПДВ, рядки II – X не заповнюються.

 

Складання РК до ПН за щоденними операціями

РК складається з кодом коригування «104» до ПН за щоденними операціями, показники якої коригуються. Про особливості складання такого РК можна почитати тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202423
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 719
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432