• Посилання скопійовано

З яким типом причини невидачі ПН покупцю складати ПН на послуги нерезиденту?

ТОВ, платник ПДВ, надає послуги з міжнародних вантажних автомобільних перевезень замовникам-нерезидентам. До вересня 2023 р. ТОВ виписувало і реєструвало ПН як на неплатника, без коду 21. Чи є це помилкою? Якщо є, чи потрібно виправляти? Які податкові наслідки?

Особливості оподаткування ПДВ послуг нерезидентам

Пунктом 186.4 ПКУ визначено, що місцем постачання послуг (у тому числі і послуг з перевезення вантажів) є місце реєстрації постачальника.

Таким чином, якщо послуги з перевезення надаються перевізником (резидентом), то такі послуги підлягають оподаткуванню податком на додану вартість на загальних підставах (незалежно від того, замовнику-резиденту чи замовнику - нерезиденту надаються такі послуги) (див. УПК №610).

Відповідно до абзацу «а» пп. 195.1.3 ПКУ операції з міжнародного перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом оподатковуються за нульовою ставкою. При цьому міжнародним перевезенням вважається перевезення, що здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом.

Таким документом для автомобільних перевезень є міжнародна автомобільна накладна (CMR) (див. ст. 9 Закону №1955-IV).

Тож при надання ТОВ послуг з міжнародних автомобільних перевезень вантажів нерезиденту, що оформляється міжнародною автомобільною накладною (CMR), застосовується ставка ПДВ 0%.

 

Як скласти податкову накладну?

Про особливості складання ПН в даній ситуації можна почитати консультацію ГУ ДПС у Одеській області тут.

У верхній лівій частині таких ПН у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться помітка «X» та, зокрема, у разі складання ПН при постачанні послуг отримувачу (покупцю) нерезиденту, місце постачання яких розташоване на митній території України зазначається тип причини «21».

У графі «Отримувач (покупець)» зазначаються найменування (П.І.Б.) нерезидента та через кому країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «500000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється.

Розділ Б податкової накладної заповнюється без особливостей.

У разі здійснення операцій з постачання на митній території України товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою, у графі 8 проставляється код ставки «902».

Як бачимо, складаючи в даній ситуації ПН на неплатника, без зазначення типу причини «21», ТОВ припускалося помилки.

 

Чи потрібно виправляти цю помилку?

Серед обов’язкових реквізитів, які має містити ПН – податковий номер покупця, його назва (див. пп. 201.1 ПКУ).

Якщо ПН складається на неплатника, то у графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000».

Саме так ТОВ і зазначало в ПН.

Хоча вище ми зазначили, що потрібно писати найменування (П.І.Б.) нерезидента та через кому країну, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «500000000000».

Тобто, можна констатувати, що є помилка в обов’язкових реквізитах.

Штраф за помилки в обов’язкових реквізитах передбачено пп. 120-1.3 ПКУ, але цей штраф накладається тільки якщо помилка виявлена контролюючим органом за результатами перевірки, проведеної за заявою покупця. Але в розглядуваній ситуації ПН не надається покупцеві (нерезиденту). Тому нерезидент не може подавати заяву про помилку.

Таким чином, на наш погляд, цей штраф ТОВ не загрожує. Те саме читаємо в консультації на сайті податкової служби тут: «…норми пункту 120-1.3 ПКУ застосовується тільки по відносинах з контрагентами – платниками ПДВ».

А оскільки штраф не загрожує, на наш погляд, таку помилку можна і не виправляти.

Якщо ж таки ТОВ вирішить виправити помилку, на наш погляд, її можна виправити згідно з нормою п. 22 Порядку №1307, де сказано, що у разі допущення помилки в реквізитах заголовної частини ПН, зареєстрованої в ЄРПН, яка не заважає ідентифікувати здійснену операцію, постачальник (продавець) на дату виявлення такої помилки складає РК до ПН, у якому всі правильно заповнені реквізити ПН повторюються, а реквізит, у якому допущено помилку, заповнюється без помилок. У цьому разі таблична частина розділів А та Б розрахунку коригування не заповнюється.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 088
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435