• Посилання скопійовано

Чи оподатковується ПДВ передача обладнання в користування гіг-спеціалістам?

ТОВ - резидент "Дія. Сіті", неплатник ПДВ (здійснює постачання за межами України, що не є об’єктом ПДВ) закупило обладнання на 2,6 млн грн, яке безоплатно передало для користування гіг-спеціалістам, і яке повертається після припинення дії гіг-контракту. Чи є передача обладнання оподатковуваною ПДВ-операцією?

Про гіг-спеціалістів

Правовий статус гіг-спеціаліста визначається Законом №1667.

Гіг-спеціаліст - фізична особа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем (п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону №1667).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону №1667, гіг-контракт - цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента "Дія. Сіті" як замовника, а резидент "Дія. Сіті" зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені розділом V цього Закону.

Гіг-контрактом або внутрішніми документами резидента "Дія. Сіті" можуть визначатися умови виконання робіт (надання послуг) (див. ч. 2 ст. 20 Закону № 1667).

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону №1667 резидент "Дія. Сіті" забезпечує гіг-спеціаліста обладнанням та іншими засобами, необхідними для виконання робіт (надання послуг), якщо інше не передбачено гіг-контрактом.

Таким чином, забезпечення гіг-спеціалістів обладнанням для виконання робіт в рамках гіг-контракту є обов’язком резидента "Дія. Сіті".

Обладнання передається безоплатно. З точки зору цивільного законодавства договір передачі майна у безоплатне користування відноситься до позички (див. ст. 827 – ст. 836 ЦКУ).

 

ПДВ

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.04): «Чи є об’єктом оподаткування операція з безоплатного отримання платником ПДВ товарів та ОЗ від резидента платника ПДВ чи неплатника/нерезидента за договором позички?».

ДПС відповідає, що операція з передачі платником ПДВ товарів та основних засобів резиденту платнику ПДВ чи неплатнику/нерезиденту за договором позички, який передбачає їх повернення, не вважається постачанням товарів/послуг та не є об’єктом оподаткування ПДВ.

З цього ми можемо зробити висновок, що як передача обладнання гіг-спеціалістам, так і їх повернення не є об’єктом оподаткування ПДВ. 

Але ДПС може мати іншу точку зору з цього питання.

Наприклад, тут ми писали, що, на погляд ДПС, операція резидента "Дія. Сіті" з безоплатної передачі обладнання гіг-спеціалістам прирівнюється до операцій, які підлягають оподаткуванню 9%, а тому при передачі вартість обладнання відображається в рядку 16 додатку ДІЯ до декларації з податку на прибуток. А при поверненні – в рядку 42 цього додатку.

На цій підставі ДПС може зробити висновок, що безоплатна передача обладнання в користування гіг-спеціалісту є операцією з безоплатного постачання з точки зору ПДВ. На наш погляд, це не так. Адже оподаткування ПДВ і податком на прибуток регламентуються різними нормами ПКУ.  Але для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

 

Щодо необхідності обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

Згідно з пп. 181.1 ПКУ, у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, у тому числі операцій з постачання товарів/послуг з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі (зокрема, але не виключно шляхом встановлення спеціального застосунку або додатку на смартфонах, планшетах чи інших цифрових пристроях), нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 гривень (без урахування ПДВ), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених статтею 183 цього Кодексу, крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи.

Тобто, резидент "Дія. Сіті" повинен зареєструватися платником ПДВ, якщо протягом останніх 12 календарних місяців сукупно сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, перевищить 1 млн грн.

Ми вище зазначили, що, на наш погляд, операції з передачі гіг-спеціалістам в користування обладнання не відносяться до операцій, що підлягають оподаткуванню. А тому обсяг таких операцій не враховується при розрахунку граничної суми постачання 1 млн грн.

Таж вище ми зазначили, що ДПС може мати іншу думку з цього питання. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

 ***

Читайте також: Гіг-спеціалісту надано для роботи обладнання: які податкові наслідки? (dtkt.ua)

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202414
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243171
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024216