• Посилання скопійовано

Продаж тютюнових виробів після 01.01.2023 року: ПДВ та акциз

Як обліковувати тютюнові вироби після 01.01.2023 року? Чи оподатковуються ПДВ залишки виробів, отриманих до 01.01.2023 р. і чи нараховувати акциз на залишки виробів, отриманих без сплати акцизу виробниками?

ПДВ

Пунктом 197.27 ПКУ визначено, що звільняються від оподаткування ПДВ операцій з постачання на митній території України тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни, крім операцій:

а) з першого постачання таких товарів їх виробниками;

б) з першого постачання таких товарів суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з виробниками у розумінні Закону №2210. Перелік суб’єктів господарювання, пов’язаних відносинами контролю з виробниками, затверджено Постановою КМУ № 1423;

в) із ввезення таких товарів на митну територію України та їх першого постачання імпортером на митній території України.

Ця норма запрацювала з 01.01.2022 р. 

Таким чином, при роздрібній торгівлі зазначеними виробами починаючи з 01.01.2022 р. такі операції звільняються від оподаткування ПДВ (крім осіб, наведених в Переліку №1423). Зрозуміло, що звільняються в тому числі операції з роздрібного продажу залишків таких виробів при постачанні після 01.01.2023 р.

Про оподаткування ПДВ операцій роздрібного продажу тютюнової продукції ми писали тут та тут.

Але є один нюанс:

Дивимося відповідь податкової на питання в ЗІР (101.07): «Яким чином оподатковуються операції з постачання тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни?».

Податкова пише, що операції з постачання з 01.01.2022 року залишків тютюнової продукції (тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну, у тому числі ТВЕН, та рідин, що використовуються в електронних сигаретах), виготовленої до 31.12.2021 року, крім продукції, на яку до вказаної дати вже поширювались вимоги щодо встановлення та декларування максимальних роздрібних цін (сигарети без фільтра, з фільтром, цигарки, сигарили), на всіх етапах постачання таких залишків від виробника до кінцевого споживача оподатковуються у загальновстановленому порядку за ставкою 20%, при цьому база оподаткування ПДВ за такими операціями визначається виходячи з договірної вартості такої продукції.

Тож якщо на балансі підприємства станом на 01.01.2023 р. є така тютюнова продукція, яка враховувалася в залишках на 01.01.2022 р., то вона і після 01.01.2023 р. оподатковується за ставкою 20%.

 

Акцизний податок

Детально про акцизний податок при роздрібному продажу тютюнових виробів можна почитати тут.

Зараз тезисно:

Відповідно до пп. 213.1.9 ПКУ, об’єктом оподаткування акцизом є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (крім тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах).

Тобто з продажу зазначених тютюнових виробів вроздріб акциз не справляють.

Але згідно з пп. 40 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ тимчасово, до 01.01.2023 р., сплата акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну), вироблених до 01.04.2022 р., у тому числі іноземними виробниками, та не реалізованих кінцевим споживачам до 01.04.2022 р., здійснюється у порядку та на умовах, що діяли до 01.04.2022 р.

Таким чином, якщо у суб’єкта роздрібної торгівлі станом на 01.01.2023 р. будуть залишки тютюнових виробів, вироблених до 01.04.2022 р., при їх реалізації починаючи з 01.01.2023 р. акцизний податок не сплачується.

Не сплачується також акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових виробів, вироблених починаючи з 01.04.2022 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024921
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248985
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202433