• Посилання скопійовано

Послуги від нерезидента: що з ПДВ?

Підприємство-резидент під час імпортування товарів отримав від нерезидента (Латвія) послуги на митному складі на території Латвії – перевантаження, оформлення ветеринарного акту, імпортної декларації, обмотки палет. Чи нараховується ПДВ? Чи потрібно застосовувати податкову різницю за пп. 140.5.4 ПКУ при отриманні послуг від резидента Латвії?

ПДВ

Перевантаження, обмотка палет

Відповідно до пп. «а» пп. 186.2.1 ПКУ місцем постачання послуг є місце фактичного постачання послуг, пов'язаних з рухомим майном, а саме послуг, що є допоміжними у транспортній діяльності: навантаження, розвантаження, перевантаженняскладська обробка товарів та інші аналогічні види послуг.

Послуги перевантаження та послуги обмотки палетнадавалися на території Латвії. Такі послуги пов’язані з рухомим майном, зокрема – товаром, який імпортується. Тому для визначення місця їх постачання, на наш погляд, застосовується норма п. «а» пп. 186.2.1 ПКУ.

Отже, оскільки місце фактичного постачання цих послуг було за межами митної території України, то і місце постачання таких послуг знаходиться за межами митної території України.

Оформлення ветеринарного акту, імпортної декларації.

Таких послуг немає в пп. 186.2186.3 і 186.3-1 ПКУ. В такому разі згідно з п. 186.4 ПКУ місцем їх постачання є місце реєстрації постачальника

Оскільки послуги надано нерезидентом, то й місце їх постачання знаходиться за межами митної території України.

Об’єкт оподаткування ПДВ.

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

В даній ситуації місце постачання всіх наведених послуг знаходиться, на наш погляд, за межами митної території України. А тому такі послуги не оподатковуються ПДВ.

 

Чи потрібно застосовувати податкову різницю за пп. 140.5.4 ПКУ?

Зазначена різниця стосується послуг, придбаних унерезидентів:

• зареєстрованих у державах (на територіях), включених до Переліку №1045;
• організаційно-правова форма яких включена до Переліку №480.

Латвії в цих Переліках немає.

Тому різниця за пп. 140.5.4 ПКУ не застосовується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202415
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242411
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024207